Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Åbobor med minnesstörningar drar sig för att söka dagverksamhet

Från 2017
Uppdaterad 08.02.2017 13:51.
Memoryspel på dagverksamheten Solrosen i Åbo
Bildtext Memoryspel på dagverksamheten Solrosen i Åbo
Bild: Yle/Nilla Hansson

Att alla känner alla i svenskspråkiga Åbo och stigmatiseringen av minnessjukdomar gör det svårt att nå alla som skulle behöva dagverksamhet

Dagverksamheten för personer med minnesproblem, Solrosen, har funnits i Åbo sedan 2003. Det är Folkhälsan Välfärd som ordnar den och Åbo stad som köper tjänsten. För deltagaren i verksamheten kostar det 20,40 euro per dag. I den avgiften ingår transport, lunch, kaffe och hela dagens program.

Stigmatiserade minnesproblem

För svenskspråkiga ordnas i detta nu 3 dagars verksamhet mellan klockan 8 och 14 och för finskspråkiga 2 dagar. Det här för att de svenskspråkiga inte räcker till för hela veckan. Och det handlar inte om att det inte skulle finnas betydligt fler som skulle behöva sådan här verksamhet. Janna Lehtimäki som är enhetsansvarig på Solrosen vet att det finns många fler som kunde ha glädje av verksamheten.
Åbo stads minneskoordinator Merete Luoto kommer i sin verksamhet i kontakt med cirka 40 svenskspråkiga personer som lider av minnesproblem. Men hon tror att det finns fler som hon inte kommer i kontakt med. I Solrosens verksamhet deltar 14 svenska personer.

- En orsak är att svenska Åbo är ganska litet och alla känner varandra här. Minnesproblem kan ännu idag upplevas som stigmatiserande. Man kanske skäms för att man lider av en minnessjukdom, fast det inte borde vara så i dagens läge. En minnessjukdom är en sjukdom bland andra.

Folk är rädda för att det finns bekanta på Solrosen och vågar kanske därför inte komma med i verksamheten. Det är något som både kolleger och chefer har funderat över, enligt Janna Lehtimäki. Men naturligtvis kan det också handla om att alla inte trivs i grupper. Alla är inte gruppmänniskor....

Personlighet beaktas

Verksamheten för de 6-8 personer per dag som deltar på Solrosen är både varierande och individuellt anpassad. Både Janna Lehtimäki och hennes kollega Tina Stenlund betonar att man strävar till att verkligen lära känna alla personligheter som deltar. I samband med den första träffen fyller kunden själv eller med hjälp av en anhörig i ett formulär om sitt liv.

När Yle Åboland besöker Solrosen är det fyra män som deltar i programmet. Det pågår läsning av Åbo Underrättelser. Sedan blir det stolgymnastik till bekanta låtar från Svensktoppen. Och när hela kroppen har fått röra på sig blir det Memory. Det är minnesövning, men bara på lek. Ingen ska känna sig tvungen eller pressad. Här behandlas alla som de individer de är. Den ena tycker om något och den andra avskyr det.

Stöd för klienten och de anhöriga

Utrymmena på Luolavuorivägen är ljusa och trevliga. Det ser alldeles färdigt ut trots att verksamheten har flyttat in bara för ett par veckor sedan. Mycket av verksamheten bygger på samtal och berättande, men det finns också rum för spel och musik, vardagliga sysslor, rolig motion, utevistelse och utfärder. Syftet med verksamheten är att stöda de äldre att bo hemma så länge det är möjligt. För många anhörigvårdare är det också en viktig avlastning.

Det ordnas Öppet hus på Solrosen den 9.2. kl 14-16. Adressen är Luolavuorivägen 7 B.

Diskussion om artikeln