Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Han ska utmana Angela Merkel - Martin Schulz är tungviktare i EU-parlamentet

Från 2017
Uppdaterad 25.01.2017 10:54.
Martin Schulz valdes till EU-parlamentets talesman igen den 1 juli 2014.
Bildtext Martin Schulz blir möjligen socialdemokraternas kanslerkandidat i Tyskland.
Bild: EPA/OLIVIER HOSLET

De tyska socialdemokraterna har utsett Europaparlamentets förre talman Martin Schulz till kandidat för posten som förbundskansler i parlamentsvalet i september. Han blir därmed den person som utmanar den nuvarande förbunskanslern Angela Merkel i valet.

Beskedet gavs i kväll av Schulz och de tyska socialdemokraternas ordförande, vice förbundskansler Sigmar Gabriel. Partiledningen nominerade enhälligt Schulz, och den formella omröstningen sker på söndag, sade Gabriel. På söndag kommer Schulz också att presentera partiets valprogram.

Enligt Gabriel kommer Schulz också att ersätta honom som partichef.

Gabriel avsade sig tidigare en kandidatur. Han har meddelat tidningen Zeit att han inte ställer upp som kanslerkandidat. Enligt Zeit anger Gabriel privata grunder till att han inte ställer upp mot Merkel.

Gabriel som också är vicekansler och Tysklands ekonomiminister vill i stället bli utrikesminister. Enligt Gabriel har partiet beslutat att han ska ersätta Frank-Walter Steinmeier som utrikesminister.

Bildtext Sigmar Gabriel avgår.
Bild: EPA/HANNIBAL HANSCHKE

De tyska socialdemokraterna SPD har haft svårt att vinna gehör för sin politik i en koalition med Angela Merkels kristdemokrater. SPD stöds i opinionsmätningarna av cirka 21 procent av tyskarna, medan kristdemokraterna har en popularitet på mellan 32 och 38 procent.

Diskussion om artikeln