Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Livets mening - inte bara kärlek och arbete

Från 2017
Uppdaterad 27.01.2017 10:52.
Merete Mazzarella, författare
Bild: Yle/Jouni Immonen

Om livets mening - det är titeln på författaren Merete Mazzarellas nya bok. Det är ingen liten fråga hon har gett sig i kast med. Men det ska sägas genast: Något svar på frågan om meningen med livet - det får vi inte här, om någon nu trodde det.

- Nej, något sådant svar finns inte, konstaterar Mazzarella.

Däremot tror hon att det går att hitta svar på frågan om vad som är meningen i livet, och att det är en sak som vi alla går omkring och funderar på åtminstone då och då. Och meningar i livet - det finns det många, och de varierar enligt livsskede och över tid.

- Om man har småbarn är livets mening säkert väldigt mycket att ta hand om de här barnen. Sen när man inte längre har små barn måste man fundera på vad meningen med livet då kan vara, och sen på ålderdomen är det igen något annat.

Det enda som händer oss är kärlek och arbete

Balans mellan sig själv och andra

Men Mazzarella hittar ändå någon slags slutsats om vad som verkar göra livet meningsfullt på ett mer allmänmänskligt och generellt plan.

- Jo, jag tänker att det måste vara någon sorts balans mellan självförverkligande, vad man gör för sin egen skull, och vad man gör för andra människor. Vi lever ju ett samhälle och i en gemenskap, och jag tror inte egentligen att man kan få ett riktigt bra liv om man inte lyckas avväga det här med självförverkligande och omtanke om andra människor.

Nånting för mig själv och nånting för andra, kanske, så där enkelt uttryckt. Men det finns de som har uttryckt det ännu enklare - kanske lite väl enkelt.

- Marilyn Monroe har ju sagt att det enda som egentligen händer oss är kärlek och arbete, och att det ena utan det andra inte är så bra. Det är väl också fint, men jag skulle åtminstone vilja byta ut "arbete" mot att vara "verksam" och göra nånting bland människor, det täcker så mycket mer.

Författaren Merete Mazzarella läser Hufvudstadsbladet
Bildtext Merete Mazzarella i sitt Helsingforshem
Bild: Yle/Jouni Immonen

"Egentligen inget märkvärdigt"

I sin bok behandlar Mazzarella kapitel om bland annat slump, öde och val. Hon talar om ondska och förlåtelse och om sorg och medkänsla. Hon gör det med sedvanlig beläst reflektion kryddad med hänvisningar och referenser till forskning, filosofi och litteratur.

- Det jag tror att jag framförallt har velat göra är att vrida och vända på de här begreppen och öppna olika vägar.

Mazzarella tror nämligen att det är bra för oss alla att grubbla över livets mening emellanåt, och att vi alla kan ha både nytta och nöje av det.

- Det är ett sätt att lyfta nosen från vardagen och få lite perspektiv på sin tillvaro. Det handlar om att prioritera.

Bokens titel Om livets mening ska ändå inte tas på blodigt allvar. Mazzarella säger att hon själv har varit lite rädd för den här titeln - det låter stort och många kan säkert uppfatta det som anspråksfullt. I själva verket handlar det om saker som alla människor åtminstone någon gång tänker på och diskuterar med andra människor, tror hon.

- Egentligen har mitt huvudsyfte varit att visa att nej, det här är inte något så väldigt märkvärdigt.

Merete Mazzarella

Bokrecension: Vad är meningen i livet?

Mazzarella frågar varför vi finns till?

Diskussion om artikeln