Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland: Duman vill mildra straffen för familjevåld

Från 2017
Uppdaterad 25.01.2017 10:48.
knytnäve ,misshandel
Bild: Yle/Hanna Sjöström

I Ryssland har myndigheterna långtgående planer på att mildra straffen för familjevåld. Ett nytt lagförslag om saken behandlas i dag av det ryska parlamentet.

Politikerna i Moskva föreslår att en första misshandel enbart skulle ge böter, och att en strängare straffskala skulle tas i bruk bara ifall brottet upprepas. I dagens läge kan våld inom familjen direkt leda till två års fängelsestraff.

Förslaget går med all sannolikhet vidare eftersom det stöds av presidentpartiet Enade Ryssland.

- Vi tog i beaktande en opinionsmätning där majoriteten, eller 59 procent menade att staten inte bör reglera mindre konflikter inom familjen, kommenterade dumans talesman Vjatjeslav Volodin förslaget.
- För oss är det viktigt att staten inte blandar sig i familjens interna angelägenheter. Istället vill vi skapa förutsättningar för en stark kärnfamilj.

Familjen helig

Flera konservativa familjeorganisationer har lobbat starkt för det nya lagförslaget. Samma grupper har för vana att kritisera det finländska barnskyddet.

Organisationerna menar att familjen som institution måste skyddas och att myndigheterna hotar förstöra traditionella familjevärden. I verkligheten är läget betydligt svårare för hälften av de ryska äktenskapen slutar i skilsmässa.

Familjevåld är ett tabubelagt ämne i det ryska samhället. Många ryssar har också en låt-gå inställning till en ”fysisk fostran” inom familjen.

En statlig gallup visade nyligen att 19 procent av ryssarna menar att det kan vara acceptabelt att slå sin hustru, man eller sitt barn under vissa omständigheter.

Tusentals offer

Familjevåld är också ett utbrett problem. Det finns ingen säker statistik och mörkertalet är stort, men enligt det ryska inrikesministeriet begås 40 procent av landets alla våldsdåd inom hemmets fyra väggar.

Andra uppgifter visar att det årligen dör 14 000 kvinnor och 2 000 barn på grund av familjevåld.

Kritikerna till det nya lagförslaget menar att familjevåldet bara kommer att öka ifall det avkriminaliseras. Redan nu är tröskeln hög för att någon familjemedlem ska anmäla ett övergrepp till polisen.

Europarådet skrev nyligen ett brev till duman där man uttryckte sin oro angående lagförslaget.

- Brevet var ett oacceptabelt försök att påverka vårt arbete, menade talesmannen Vjatjeslav Volodin.

Diskussion om artikeln