Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa hamnväg kan byggas - om den behövs

Från 2017
Hamn
Bildtext Hamnen i Vasklot, Vasa.
Bild: Yle/Roger Källman

Vasa hamnväg är inte helt och hållet begravd och utredningarna har inte varit förgäves - det säger planläggningschefen Päivi Korkealaakso vid Vasa stad.

Enligt Närings- trafik- och miljöcentralen är inget av de fem alternativen för en ny förbindelse mellan logistikcentret i närheten av flygplatsen och hamnen i Vasklot lönsamt. Som det ser ut nu kommer staten alltså inte att gå vidare med vägprojektet.

- Arbetet har inte varit förgäves, säger planeringschef Päivi Korkealaakso vid Vasa stad.

- Det att utredningarna nu är gjorda gör att startsträckan blir kortare om det blir aktuellt att bygga vägen, säger Korkealaakso.

Päivi Korkealaakso
Bildtext Päivi Korkealaakso, planläggningschef, Vasa stad.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Enligt Korkealaakso räcker det med att det kommer en stor aktör till regionen för att trafikmängderna ska öka så mycket att vägen blir lönsam.

- Då behöver vi inte börja från ruta ett utan kan begränsa oss till två-tre alternativ i stället för fem, säger Korkealaakso.

På andra sidan kommungränsen, i Korsholm, vill kommundirektör Rurik Ahlberg att man i stället utnyttjar järnvägen, genom att bygga ett stickspår till logistikcentret.

- Det är naturligt att man utnyttjar järnvägen som redan finns, säger Ahlberg.

Rurik Ahlberg i Korsholms ämbetshus.
Bildtext Rurik Ahlberg, kommundirektör i Korsholm.
Bild: Yle/Markus Bergfors

- När man planerar omfattande vägprojekt till stora kostnader så borde det vara centralt att se till att även den samhälleliga nyttan är stor, säger Ahlberg.

Enligt Ahlberg hade de föreslagna alternativen för hamnvägens sträckning inte alls gynnat Korsholm.

Diskussion om artikeln