Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Bittert för operationspersonalen i Jakobstad när verksamheten körs ned

Från 2017
Uppdaterad 25.01.2017 15:37.
Personal och pensionärer från Malmska sjukhuset lade ner ljus vid Otto Malm bysten
Bildtext : Personal och pensionärer från Malmska sjukhuset lade ner ljus vid Otto Malm-bysten
Bild: Yle/ Kjell Vikman

Den sista höftledsoperationen görs vid Malmska sjukhuset i Jakobstad på onsdag. Efter det är det dagkirurgi som gäller. På tisdagen lade personal ner ljus vid bysten av Otto Malm, sjukhusdonatorn.

Framtiden är ännu osäker för det som tillsvidare blir kvar vid Malmska sjukhuset, hälso-och sjukvårdslagen kan stoppa jouren på primärnivå 2018 om inga undantag kan utverkas av social-och hälsovårdsministeriet.

Ledsen personal tände ljus

Klockan 12 på tisdagen tände personal och pensionerade före detta anställda ljus vid foten av bysten av Otto Malm som i tiderna donerade delar av sin förmögenhet för det som blev Malmska sjukhuset.

- Det är ledsamt att det tar slut, det blir bara sämre och sämre, avdelning 3 som nu stängs är full hela tiden. De ringer från akuten, Karleby och Vasa och skall ha in patienter, säger Rosita Kock som valt att gå ner på deltid från årsskiftet.

- Jag önskar att Otto Malm spökar för politikerna så de inte sover en blund, politikerna har inte kämpat tillräckligt,säger Ulla Timonen.

- Bakom skrivbordet heter det att dagkirurgipatienter kan skickas hem, varenda dag blir nån kvar på sjukhuset som det inte går att skicka hem ensam.

Fattiga och sjuka skall bort

Ulla Timonen som är anställd vid sjukhuset skräder inte orden när hon beskriver läget i Finland när det gäller sjukvården.

- När man ser det utifrån verkar det som om de vill att alla fattiga och sjuka skall bort, det skall bara finnas rika, välbärgade och friska människor i Finland i dag, det är bittert, säger Timonen.

Personalen har omplacerats

Samarbetsförhandlingarna är avklarade och den personal som inte behövs inom kirurgin har omplacerats till andra uppgifter. En del har självmant sökt sig bort från Malmska sjukhuset.

- En del stannar kvar inom dagkirurgin, en del på operationsavdelningen, de flesta har fått jobb inom organisationen, säger Pia-Maria Haglund som är avdelningssköterska på operativa specialiteterna.

- På avdelning 3 har ett tjugotal anställda fått söka nytt jobb eller fått erbjudande om nya befattningar.

Dagkirurgin tryggad 2017

Åtminstone under 2017 är dagkirurgin tryggad enligt chefen för vårdarbetet, Lis-Mari Vikman men det krävs kraftttag för att trygga fortsdättningen.

- Det gäller att få verksamheten attraktiv för personalen så att de vill jobba vidare, vi jobbar på olika lösningar, smidiga och välfungerande lösningar är vårt uppdrag just nu.

Diskussion om artikeln