Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump väntas ge order om att bygga mur mot Mexiko

Från 2017
Uppdaterad 25.01.2017 07:23.
Ett staket löper på gränsen mellan Mexiko och USA i Nogales i Arizona.
Bildtext I Nogales i Arizona finns liksom på många andra håll redan ett staket vid gränsen mot Mexiko. På andra sidan syns systerstaden, mexikanska Nogales.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Den amerikanske presidenten Donald Trump kommer i dag att ge order om att bygga en mur mot Mexiko, uppger flera amerikanska medier. Trump har i rask takt undertecknat flera presidentdekret under sina första dagar som president.

Donald Trump väntas i dag underteckna ett presidentdekret för att anslå statliga medel för att bygga en mur mot Mexiko, uppger the New York Times och flera andra amerikanska massmedier.

Det innebär att Trump under sin sjätte dag som president tar itu med att infria sitt mest centrala vallöfte. Trump sade upprepade gånger under sin valkampanj att han anser att en mur är nödvändig för att förhindra att papperslösa invandrare tar sig över gränsen från Mexiko till USA.

Begränsa invandring från Syrien

Inom de närmaste dagarna väntas Trump också underteckna flera andra dekret som begränsar invandring från Syrien och andra länder i Mellanöstern och Afrika, enligt uppgifter i flera amerikanska medier. Detaljerna om vad dessa dekret ska innehålla varierar ändå mellan olika medier.

Donald Trump har sedan han i fredags svors in som president varit snabb med att utfärda presidentdekret i frågor som varit viktiga för honom.

Oljeledningsprojekt fick grönt ljus

I går gav Trump grönt ljus för två kontroversiella oljeledningsprojekt. Keystone XL hade stoppats 2015 av den tidigare presidenten Barack Obama av miljöskäl.

Bygget av oljeledningen Dakota Access hade däremot avbrutits efter starka protester från både miljöorganisationer och ursprungsbefolkningen, som anser att oljeledningen hotar vattenförsörjningen och går igenom helig mark i ett närliggande reservat.

Och det är inte allt Trump hunnit med. I måndags stoppade Trump biståndet till utländska organisationer som stödjer abort. Samma dag fattade han beslut om att USA låter bli att ratificera frihandelsavtalet TPP med länderna i Stillahavsregionen.

Redan i fredags under sin första dag som president bestämde Trump att federala myndigheter ska banta ned Obamas sjukvårdsreform Obamacare.

Donald Trump visar ett dekret han undertecknat om att USA drar sig ur TPP.
Bildtext Här undertecknar Donald Trump dekretet om att lämna frihandelsavtalet TPP
Bild: EPA/Ron Sachs / POOL

Felaktigt påstående om olagliga röster

Också i övrigt har Trump varit i farten. I går upprepade han återigen det felaktiga påståendet om att miljoner papperslösa invandrare röstat i det amerikanska presidentvalet.

Trump anser att det är förklaringen till att hans motkandidat Hillary Clinton fick fler röster i valet än Trump. Donald Trump valdes till USA:s president med en majoritet av elektorsrösterna.

Diskussion om artikeln