Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Orwells 1984 storsäljare efter Trumps påståenden

Från 2017
George Orwell på BBC år 1941.
Bildtext George Orwell skrev år 1949 framtidsvisionen "1984" där lögn blev sanning.
Bild: Wikimedia Commons

George Orwells roman "1984" har sålt som smör efter de senaste dagarnas osanna eller obevisade yttranden av Donald Trump och hans stab. På tisdagskvällen toppade boken bestsellerlistan hos Amazon.com.

Orwells klassiska dystopi utkom 1949. Den skildrar ett totalitärt samhälle där sanning förvrängs och förtigs, och där en ny språkform, "Nyspråk" - i originaltexten "Newspeak" - introduceras för att göra det omöjligt att kritisera makten.

Uppsvinget i försäljningen kom genast efter att Trumps adminstration hävdat att en rekordstor publik följt med den nye presidentens installationsceremoni, och att det gavs miljontals olagliga röster i presidentvalet i höstas.

Framför allt uttrycket "alternativa fakta", som Trumps rådgivare Kellyanne Cowley präglade i söndags, verkar ha blivit bevingat. På sociala medier har begreppet jämförts med vad som sägs i "1984".

Orwells bok är inte den enda klassiker som lockat nya läsare efter Trumps tillträde. Intresset har också ökat för Nobelpristagaren Sinclair Lewis roman "Sånt händer inte här" från 1935, som skildrar hur USA väljer en auktoritär demagog till president. Boken låg på tisdagen på plats 46 på Amazons försäljningslista.

Aldous Huxleys ångestfyllda framtidsvision "Du sköna nya värld" från 1932 och Hannah Arendts analys "Totalitarismens ursprung" från 1951 säljer också bra.

Diskussion om artikeln