Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fyra kvar i handbolls-VM – Nordens hopp står till Norge

Från 2017
Norge är semifinalklart i herrarnas VM i handboll.
Bildtext Norge är semifinalklart i herrarnas VM i handboll.
Bild: All Over Press

Danmark och Island försvann i åttondelen och i kvartsfinalskedet tog också Sveriges VM slut. Men visst är Norden representerat också i semifinal. Norge har nått sin största handbollsframgång på herrsidan.

I semifinalen i VM i Frankrike ställs Norge mot Kroatien. Kroaterna tog sig till semifinal efter en dramatisk uddamålsseger, 30–29 mot Spanien.

Norge hade före det säkrat en plats bland de fyra främsta genom att slå Ungern med 31–28. Ungern hade i åttondelsfinalen stått för turneringens största skräll då laget slog ut förra årets OS-mästare Danmark.

Med i kvartsfinalen stoppades Ungern av Norges målvakt Torbjörn Bergerud. 22-åringen räddade 17 av 42 skott och blev vald till matchens bästa spelare.

— Det är lite surrealistiskt, faktiskt. Det är vansinnigt roligt, jag uppskattar det verkligen. Det är så roligt att vara en del av detta, en del av laget här, sade Bergerud till norska medier efter kvartsfinalsegern i Albertville.

Fåordig men stolt svensk

I den andra semifinalen möts värdlandet Frankrike och Slovenien.

Slovenien tog sig till medaljmatcherna efter en seger med 32–30 över Qatar medan den största guldfavoriten Frankrike slog ett tappert kämpande Sverige med 33–30.

– Det känns tomt. Jag är fåordig, men stolt över grabbarna. Vi sa att vi skulle hålla huvudet högt och pressade dem i 60 minuter, kommenterade Sveriges lagkapten Niclas Ekberg för svenska Kanal 5.

VM i handboll, kvartsfinaler:

Norge–Ungern 31–28
Frankrike–Sverige 33–30
Slovenien–Qatar 32–30
Spanien–Kroatien 29–30

VM fortsätter i Paris:

Semifinaler:
Torsdag, 21.45: Frankrike–Slovenien.
Fredag, 21.45: Kroatien–Norge.
Bronsmatch:
Lördag, 21.45.
Final:
Söndag, 18.30.