Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tidningarna sågar regeringen för hanteringen av trafikreformen

Från 2017
Uppdaterad 25.01.2017 12:03.
Bild av finländska dagstidningar.
Bildtext Bitska kommentarer på ledarplats mot regeringen.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Regeringens hantering av trafikreformen får inga stilpoäng i tidningarnas ledarkommentarer. Ministrarna sågas för härvan och beskylls för dåligt ledarskap och brist på politisk erfarenhet. Ingen kräver ändå kommunikationsministerns avgång.

Aamulehti: Kontorslandskap för ministrarna

Talar ens ministrarna med varandra, frågar sig Tammerforstidningen Aamulehti. Då regeringen tillträdde gjorde den ett stort nummer av sitt nya sätt att arbeta. Ministrarna lovade sitta i ett kontorslandskap. Då var tanken att informationen skulle löpa i realtid från minister till minister.

Nu har vi hamnat i ett läge där förslag efter förslag måste dras tillbaka. Det råder ingen solidaritet. Ödet för kommunikationsminister Anne Berners trafikreform är ett ypperligt exempel på vilken anda som råder i regeringen, menar Aamulehti.

Keskisuomalainen: Politiken är inget familjeföretag

Keskisuomalainen som utkommer i Jyväskylä anser att trafiknätet behöver reformeras, men fartblindheten höll på att leda till en regeringskris. Tidningen menar att det är bra att statsminister Sipilä blåste av spelet så här pass tidigt. Om osäkerheten hade fått gripa omkring sig i veckor skulle det ha lett till att bilhandeln hade förlamats helt.

Hela episoden tyder på ett dåligt ledarskap från Sipiläs sida och en bristande handläggning av frågan – och en ovilja att lyssna till andras åsikter.

I politiken agerar man inte som i ett familjeföretag. Att jämka samman olika synpunkter, det vill säga ett demokratiskt beslutsfattande, krävs då stora projekt planeras och framförallt öppenhet. Här verkar såväl Sipilä som Berner ha en hel del att lära, skriver Keskisuomalainen på ledarplats.

Karjalainen: Bristande ledarskap

Karjalainen som utkommer i Joensuu menar att härvan kring trafikreformen är särskilt pinsam för Berner, men också för resten av regeringen. Också Karjalainen påminner om idén med ett kontorslandskap för ministrarna.

Vad behöver man en opposition till då regeringen själv skjuter ner sina egna förslag?

― Karjalainen

Det är något som regeringen skulle behöva just nu för det verkar råda brist på ledarskap. Vad behöver man en opposition till då regeringen själv skjuter ner sina egna förslag, frågar sig Karjalainen.

Ilta-Sanomat: Förtroendet förlorat?

Bilskattehärvan var nära att försvåra hela regeringens verksamhetsförmåga, anser för sin del kvällstidningen Ilta-Sanomat. Berner är statsminister Juha Sipiläs mest betrodda minister. Berners röra och hennes oförmåga att erkänna sitt nederlag är ett huvudbry för Sipilä. Tidningen frågar sig om Berner kan fortsätta att samarbeta med andra ministrar eller förtroendet en gång för alla har gått om intet.

Berner övervägde på måndagen tillsätta en parlamentarisk kommitté där också oppositionen skulle vara med för att bereda trafikreformen. Hur ska det gå till då inte ens de tre regeringspartierna kan komma överens, undrar Ilta-Sanomat.

Etelä-Saimaa: Företagarministrar borde ha förutsett marknadsstörningar

Etelä-Saimaa som utkommer i Villmanstrand menar att Berner gjorde det oundvikliga, det vill säga att dra tillbaka sitt trafikreformförslag. Tidningen ser det som märkligt att såväl Berner som Sipilä, båda med företagarbakgrund, inte kunde förutse marknadseffekterna på bilhandeln av utredningen. Bristen på politisk erfarenhet skiner igenom, anser Etelä-Saimaa.

Vasabladet: Berner körde i väggen

Vasabladet kallar på ledarplats härvan för en dramatisk avkörning. Kommunikationsminister Berner har kört in i väggen. Medan bärgningsbilen bogserar bort vraket av den stora trafikreformen kan man fundera på om inte regeringen skulle behöva en kommunikationsminister. Alltså inte ytterligare en Berner utan en kommunikationsminister som skulle se till att kommunikationen mellan regeringens medlemmar fungerade.

Statsminister Juha Sipilä låter meddela att regeringen nu tillsammans i lugn och ro ska utreda hur trafiknätet ska utvecklas innan några nya beslut fattas. Lugn och ro och grundlig faktabaserad beredning har hittills inte kännetecknat regeringen Sipilä, som i stället siktat på snabba resultat. Den inriktningen i kombination med ett antal politiskt oerfarna ministrar har inte varit fruktbar, anser Vasabladet på ledarplats.

Diskussion om artikeln