Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Wärtsilä gör jätteavtal på 900 miljoner euro

Från 2017
Uppdaterad 25.01.2017 15:03.
Ett stort kryssningsfartyg kryssar på havet i solnedgången.
Bildtext Ett av Carnival Corporations kryssningsfartyg, Carnival Sunshine.
Bild: Carnival Corporation/Danny Lehman

Verkstadskoncernen Wärtsilä har ingått ett långvarigt avtal med världens största bolag i kryssningsbranschen - Carnival Corporation.

Avtalet är 12-årigt och innebär att Wärtsilä ska sköta underhållet för motorerna i Carnivals 79 kryssningsfartyg.

Affären är värd 900 miljoner euro.

Carnival är ett amerikansk-brittiskt bolag med huvudkontor både i London och Miami. Kontraktet börjar gälla från 1 april och intäkterna för 2017 är 56 miljoner euro.

Ny teknik

Digitaliserad data samlas in från alla motorer och analyseras på Wärtsilä. Motorerna kan optimeras i realtid och det blir möjligt att förutsäga behoven för drift och underhåll av 400 motorer.

- Bill Burke, direktör för den maritima verksamheten på Carnival Corporation, säger att företaget kan fokusera på kärnverksamheten när Wärtsilä ser till att motorerna har hög säkerhetsnivå och tillförlitlighet.

Burke räknar med ökad säkerhet och och minskade kostnader. För Wärtsilä ger samarbetet möjlighet att fokusera på forskning och utveckling och att göra sina produkter ännu bättre och effektivare.

- Samarbetet kommer att bidra till ökad lönsamhet för båda företagen, säger Pierpaolo Barbone, vice VD och direktör för serviceverksamheten på Wärtsilä.

Wärtsilä satsar på att förbättra energieffektiviteten och resultatet av bränsleinbesparingar kan uppgå till tiotals miljoner dollar.

Viktigt avtal för Vasa

Databaserad service blir allt viktigare i olika sammanhang och fartygsmotorer är inget undantag.

- Det är ett oerhört viktigt avtal för Vasa, Vasa är vårt innnovationscenter, säger kommunikationsdirektör Atte Palomäki vid Wärtsilä.

- På lång sikt är det viktigt med databaserad service och det behövs folk men ännu är det lite för tidigt att säga nåt om siffror. Enheten i Vasa kommer i varje fall att bli navet, en så kallad hub, i sammanhanget för den globala underhållsverksamheten.

Artikeln har uppdaterats 25.1 kl 15.00