Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Festival-Finland sväller (igen) i sommar

Från 2017
Uppdaterad 25.01.2017 14:06.
Asap Rocky på Ruisrock.
Bildtext Det verkar bli rock på snustorr sand i Åbo i år igen! Och på en hel del andra ställen också, för den delen.
Bild: Yle/Louise Lindberg

Stryk shortsen, bunkra upp med myggsprej, ta sjukledigt i förtid. Festivalsommaren närmar sig igen. I dag har de tre festivaljättarna Provinssi, Ruisrock och Ilosaarirock avslöjat nyheter tillsammans. Den största? Att Ultra Bra är tillbaka från de döda.

Ilosaarirock må vara mångas favoritfestival av samma orsaker som att den aldrig på riktigt utmanat Finlands största rockevenemang - läget (Ilosaarirock ordnas i Joensuu), omfattningen (tvådagarsfestival) och musiken (mestadels storsatsning på finska namn).

Större, längre, mer i Joensuu

I år blir det annorlunda. Ilosaari tänjs ut till tre dagar. På affischerna ståtar namn som Imagine Dragons, MØ, Pixies och The Hellacopters. För publiken som kommer för de finska stjärnorna frestar Joensuu med att comeback-aktuella Ultra Bra gör sin sista av tre sommarspelningar på festivalen.

Provinssi fortsätter storsatsa

I Seinäjoki vill man förstås inte vara sämre. Därför kommer Ultra Bra också en sväng förbi Provinssi. Den en gång halta och pensionsfärdiga festivalen fick en riktig nystart år 2015 och har fortsatt att storsatsa sedan dess.

Det märks direkt i utbudet av artister. Sydafrikas galnaste, Die Antwoord, dyker upp i sommar. Det gör också The Killers, Ellie Goulding och In Flames.

Åbo kör på samma linje

Ifall du börjar ana ett mönster här så är det inte bara dina egna hjärnspöken. Jo, Ultra Bra kommer till Åbo och Ruisrock också. Efter 16 års paus ger bandet sina fans tre chanser att se återföreningen på scen.

Andra som hittar till Åbo i sommar är Martin Garrix och Tove Lo.

Ännu fler festivalnamn

Förutom de här festivalerna har också de andra etablerade storevenemangen släppt en del artistnamn.

I Helsingfors stoltserar Flow med namn som The xx, Lana Del Rey och Flume. Den lite tyngre festivalen Tuska firar 20-årsjubileum med Suicidal Tendencies, Him och Apocalyptica.

Weekend-festivalen håller ännu inne med sina namn, men har lovat att avslöja de första artisterna den 13 februari.