Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya presidenten återvänder till Gambia på torsdag

Från 2017
Adama Barrow, Gambias nya president, möter folket i Senegal efter installationen på Gambias ambassad i Senegals huvudstad Dakar.
Bildtext Adama Barrow är före detta fastighetsmäklare.
Bild: EPA/STR

Gambias nya president Adama Barrow återvänder till landet imorgon torsdag, en vecka efter att han svors in på ambassaden i grannlandet Senegal. Den förre presidenten Jahya Jammeh gick med på att lämna landet under veckoslutet.

President Adama Barrow bedömdes inte vara säker i Gambia efter att den förre presidenten Yahya Jammeh utlyste undantagstillstånd i ett sista desperat försök att klamra sig fast vid makten.

Jammeh hade styrt Gambia med järnhand i 22 år och medgav först efter valet den 1. december att han hade förlorat valet, men skyllde senare på valfusk och vägrade avgå.

Jammeh lämnade till slut Gambia under veckoslutet och åkte till Ekvatorialguinea efter att regionala ledare hade förhandlat med honom i flera repriser.

Den västafrikanska ekonomiska samarbetsorganet Ecowas hade hotat med militärintervention om Jammeh inte lämnade sin post.

Senegal skickade trupper till landet, Nigeria hade ett militärfartyg stationerat vid Gambias kust och stridsflyg i beredskap.

Maktskiftet kunde ändå till slut genomföras utan militärt ingripande.

Det har förekommit obekräftade uppgifter om att Jammeh skulle ha länsat statskassan innan han gav sig iväg.

Ekvatorialguinea, som tog emot Jammeh, är ett av världens mest slutna länder. Diktatorn Teodoro Obiang har styrt landet sedan 1979 när han tog makten genom att mörda sin farbror.

Diskussion om artikeln