Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yle-mätning: Centerns sämsta resultat på fyra år

Från 2017
Uppdaterad 30.03.2017 11:50.
Partiernas popularitet beskriven
Bild: Yle

Socialdemokraterna är fortsättningsvis det största partiet med ett stöd på 20,4 procent. SFP går starkt framåt. Det visar Yle Nyheters färska partistödsmätning, som mäter stöd i kommunalvalet.

Trots att SDP fortsätter som största parti går partiet neråt med 0,8 procentenheter jämfört med den förra mätningen, som gjordes i december.

Centerns stöds nu av 19 procent, vilket är 1,3 procentenheter mindre än i december. Det är de lägsta resultatet för Centern på fyra år.

Mätningen gjordes i januari, efter uppståndelsen om statsminister Juha Sipiläs (C) roll i beslutsfattandet om finansiering för gruvan Terrafame, men till största del före regeringens trafikreform offentliggjordes och drogs tillbaka.

Lite bättre för Saml

Samlingspartiet får i den färska mätningen ett stöd på 18,4 procent.

Trots att läget ser lite ljusare ut för Samlingspartiet är resultatet jämförelsevis dåligt. I kommunalvalet 2012 var Samlingspartiet största parti med 21,9 procent av rösterna i hela landet.

De gröna stöds i mätningen av 13,7 procent av finländarna.

Jämfört med resultatet i kommunalvalet 2012 är uppgången för De gröna hela 5,2 procentenheter. På basis av detta är utgångspunkten inför valet bra för partiet, förutsatt att De grönas anhängare också röstar.

VF och Sannf nära varandra

Sannfinländarna får i den färska mätningen ett stöd på 8,8 procent. Stödet för partiet har stampat på stället en längre tid.

Vänsterförbundets stöd är nu 8,3 procent.

Ironiskt nog verkar Vänsterförbundet och Sannfinländarna, som står långt ifrån varandra politiskt, vara ungefär lika populära inför kommunalvalet.

Bra resultat för SFP

Svenska folkpartiet får i mätningen ett stöd på 5,4 procent, vilket är ett bra resultat i en gallup för partiet. SFP brukar inte visa upp speciellt goda siffror i dylika mätningar.

En möjlig förklaring är grälet om vilken status sjukhuset i Vasa ska ha i framtiden.

Kristdemokraterna stöds av 3,8 procent av finländarna.

Taloustutkimus intervjuade 1961 finländare för undersökningen, som har en felmarginal på ungefär 2,3 procentenheter åt vardera hållet för de största partierna.

Felmarginalen beräknas på nytt sätt

Felmarginalen för partimätningarna är +/- 2,1 procentenheter.

Från och med oktober 2016 anger Yle och Taloustutkimus felmarginalen för partimätningarna på ett nytt sätt. Resultatet är att felmarginalen ser en aning större ut men mätmetoderna har inte förändrats.

Tidigare redovisade Yle en felmarginal som byggde på det totala antalet personer som svarat på enkäten. Nu baserar sig felmarginalen enbart på dem som meddelat vilket parti de stöder.

Orsaken är att bara omkring 60 procent brukar uppge vilket parti de stöder. Det här gör mätningarna mindre pålitliga och enligt Taloustutkimus ska det här beaktas när man redovisar felmarginalen.

På grund av en korrigeringsfaktor är resultatet ändå i praktiken noggrannare än felmarginalen anger.

Rubriken uppdaterad kl. 6.36. Klockan 08.47 uppdaterades artikeln med en faktaruta om hur felmarginalen räknas och med en graf om hur partiernas stöd utvecklats över tid.