Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Gubbsvar på humorgruppen KAJ med Pargasbo vid spakarna

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 10:10.
Countrybandet YouandYou, Unu
Bildtext Håkan Streng, Gerd Nyholm, Ulf Edefuhr och Ulf Nylund är countrybandet You and You

Ulf Nylund i Pargas har arrangerat alla och skrivit en del av låtarna på den nya dialektcountryskivan Röötre halldär.

Ulf Nylund är diplomingenjören och affärsmannen som hela sitt liv har musicerat vid sidan om allt annat. Han är sedan fyrtio år bosatt i Pargas, men har rötter i Österbotten. Därför sitter den österbottniska dialekten så bra i hans mun på skivan Röötre halldär där han sjunger, spelar olika instrument och har arrangerat alla låtar. Han har dessutom komponerat musiken till tre av låtarna. Bland annat till Lakukaku, en gubbrap, som för tankarna till humorgruppen KAJ. Fast i gubbtappning. Dialekten och lekfullheten finns också här. På den nya skivan har ingen rynkad panna. Och det är det dansanta som gäller. Gruppens tidigare singel Möte i gränden blev en hit på Radio Vegas Danslistan.

Mercurii Stompers

Ulf Nylund och Håkan Streng spelade ihop redan i Mercurii Stompers Big Band när de studerade vid Åbo Akademi. Ulf vid Kemisk-tekniska fakulteten och Håkan vid Handelshögskolan. Ulf Nylund var dirigent för bigbandet i fyra år och Håkan sångsolist. De samarbetade också i olika dansband en bit in på 90-talet. Sedan skulle det dröja ett tjuogotal år innan de på nytt började samarbeta musikaliskt.

Växte upp i samma hus

Men de hade lärt känna varandra redan i barndomen. När Ulf Nylund växte upp i Jakobstad bodde det också en annan kille i höghuset Frams: en som brukade sjunga O sole mio i trappuppgången.... Det var Håkan Streng.

Skrivandet allt viktigare för Ulf

Håkans liv blev heltidsartisteri och Ulfs affärsvärlden. Ulf Nylund reser mycket och har ett eget importföretag i kakelbranschen. Men musiken har alltid haft en viktig roll i hans liv. Han spelar olika tangentinstrument, gitarr och bas och han sjunger. Och han både komponerar musik och skriver texter. Han skriver också poesi. Det verkar som om skrivandet tar en allt viktigare roll. Två böcker skrivna av Ulf Nylund är på gång. Den ena som är en poesibok publiceras troligen under 2017. Den andra boken är Ulf Nylund mera hemlighetsfull med.

Ulf Nylund har alltså väldigt mycket på gång.

- Jag brukar säga att ju mer ved man sätter på en brasa, desto större blir lågan.

Om man har många järn i elden får man mycket till stånd också, är Ulfs filosofi.

- Det är en bra avkoppling mot businessvärlden.

Gruppen bakom skivan Röötre halldär heter YouandYou, UnU. Den består av Ulf Nylund, Håkan Streng, Gerd Nyholm och Ulf Edefuhr.

Radio Vega Åboland

Programmet är inte längre tillgängligt

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln