Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Satin Circus: ”Vi är ett energiskt band”

Från 2017
Satin Circus porträtteras i det fjärde programmet av Nästan unplugged.
Bild: Henkka Niemistö

Satin Circus är ett bra exempel på ett ungt och ambitiöst band. Stora drömmar och allt är möjligt! Killarna Paul, Krippe, Axel och Olli träffades redan under skoltiden och bestämde sej för att göra musik tillsammans, nu är de aktuella i Nästan Unplugged.

- Vi är ett energiskt band och allt möjligt händer alltid under våra övningar, säger trummisen Olli Halonen.

- Vi har total demokrati och det är inte alltid så lätt tillägger basisten och sångaren Paul Uotila. Ibland saknar vi en stark ledare!

Låtskrivaren och producenten Patric Sarin kom i kontakt med bandet efter en spelning på Korjaamo för många år sedan. Resultatet blev sedan ett skivkontrakt, många pophits, otaliga spelningar och UMK. Men just nu står bandet i ett vägskäl.

- Engelska är popmusikens språk och vi kommer att fortsätta på den linjen intygar både gitarristen och sångaren Kristian Westerling och Uotila med en mun.

- Stackars Finland!

I Finland råder en trend av nationell musik på finska just nu och trenden ser ej ut att ändra under en nära framtid.

Bandet jobbar på nytt material just nu men tar det ganska lungt i övrigt. Nästa steg måste vara avgörande i nån riktning. Det hände ganska mycket under de första åren och nu måste vi helt klart sikta på utlandet säger killarna.

- Vi älskar att leka med låtar och arrangemang inflikar Olli. Det är nog bandets styrka, att vi är mångsidiga.

- Alltså vi diggar musa, inte är det så mycket annat skrattar Krippe.

Axel tillägger att bandet ofta för höra att de överraskar andra musiker genom sin lekfullhet.

- Ibland kan vi dra fram en kontrabas eller en saxofon, vi kan byta instrument och det är något man inte är van att se i ett popband. Dessutom har vi spelat allt från klassiskt till jazz så vi har en bred musikerbas tillägger han.

Programmet är inte längre tillgängligt
Melkein unplugged: Satin Circus - bitar ur programmet - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Många faktorer spelar roll

Patric Sarin påpekar att det finns många faktorer som är livsviktiga, dels det att man måste älska det man gör samt att jobba hårt på sin image. Men lika viktigt är att man kommer i kontakt med folk som tar en till nästa nivå. Där står Satin Circus just nu, ett begåvat band med ambitioner. Men vart nu?

- Vi började i tiden med dethär för vi ville sprida glad musik säger Paul.

Både Sverige och Norge har mera internationella artister än någonsin. I Finland finns det inte så mycket vilja för skivbranschen att göra engelskspråkig musik just nu. Det står inte på nåns agenda. Vi måste hitta nån därute som gillar det vi gör och tar oss för vilka vi är. Det må nu sen ta den tid det tar kommenterar bandet.

I Nästan Unplugged bjuder Satin Circus på en mångsidig popkalvalkad, pratar om bandet, varandra och njutningen av att få hålla på med musik och artisteri.

- Jag sjunger i Akademen så det var naturligt att bjuda med dem på ett hörn också, tillägger Axel.

Text: Niklas Rosström

Till serien hör också avsnitt för radio där vi för njuta av liveframträdanden och Niklas Rosström samtalar med veckans artist om livet och musiken. Avsnittet med Satin Circus sänds i Yle Vega måndag 30.1.2017 kl. 19.22 i programmet Vår musik. Vill du tjuvlyssna på radioprogrammet redan innan tv-sändningen så publiceras det på Arenan på fredag 27.1.2017 kl. 8.00. Delar ur radioavsnitten kommer också att sändas samma dag i programmet Vega Kväll.

Satin Circus på Alexandersteaterns scen.
Bild: Henkka Niemistö

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln