Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Efterlyste kalas - nu är kalendern full

Från 2017
Uppdaterad 30.01.2017 08:18.
Tobias och Sofia Lempiäinen i deras hem.
Bildtext Tobias och Sofia Lempiäinen berättar om hur de efterlyste kompisar åt sonen som har autism.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

För Sofia och Tobias Lempiäinen i Vasa blev det för tungt att se sonen Patrik bli ledsen varje gång tvillingbrodern och de andra syskonen fick gå på kalas. Sofia skrev ett inlägg på sociala medier och efterlyste kompisar och ett kalas. Nu är sex stycken kalas inbokade i kalendern.

Patrik är sex år gammal och går i förskolan. Han har autism och det har varit svårt för honom att få vänner, medan tvillingbrodern haft lättare i sociala sammanhang. Medan syskonen ofta varit bjudna på kalas har Patrik aldrig fått en inbjudan.

- Patrik är den snällaste lilla mannen jag känner. Han är väldigt snäll och empatisk och har ett stort hjärta, säger Sofia.

Hunden rymde och Sofia fick en idé

På nyårsafton rymde en av familjens hundar och Sofia efterlyste den via Facebook. Engagemanget kring hundens försvinnande blev stort och många hjälpte till att leta efter den. Två dagar senare hittades hunden på en fårfarm i grannbyn och så småningom växte en idé fram.

- Vi började fundera om vi kunde använda oss av samma knep också för att berätta om Patriks situation. Man läser ofta i medier att det finns barn som bjuder in hela sin klass på kalas, men ingen kommer. Så det kanske finns någon annan som också letar efter en kompis?

Inlägget skrivs

På fredag gick Patriks tvillingbror igen på kalas och då klarade Sofia inte av att se besvikelsen och uppgivenheten hos Patrik. Hon gick upp på vinden för att tänka igenom ett inlägg som hon skulle publicera på sociala medier.

- Jag berättade om Putte, (Patrik) hur ledsen han blir då syskonen får åka på kalas. Jag berättade att Putte har autism och att det kanske är en anledning till att han inte har hittat några kompisar. Jag berättade också om hans vanor, både om hans goda och dåliga sidor.

Efter att Sofia publicerat inlägget tog det inte många minuter innan den första kalasinbjudan kom.

- Resten av kvällen skötte jag ungarna och Sofia svarade på inbjudningarna, säger Tobias.

Inbjudningar och berättättelser

Sofia och Tobias har berörts av hur många som svarat på deras efterlysning. Många har också öppnat upp och berättat om sina egna situationer. Svaren har kommit från tidigare obekanta människor. Det har gällt allt från barn som ordnar stora kalas till barn som är ensamma, utan vänner.

- Många har tackat oss för inspirationen och vill nu ta itu med sina egna situationer, säger Tobias.

Hur känns det?
- Som en stor lättnad! Det finns så mycket härliga människor, säger Sofia med en tacksam suck.

Hur tar Putte det?
- Han är glad, men vi kan inte riktigt säga att han har sex stycken kalas som väntar på honom för det förstår han inte. Vi tar ett kalas i taget och bekantar oss med nya kompisar. Igår var hans bror på kalas, och Putte var på gott humör för han vet att han får gå på kalas i helgen, säger Sofia.

- Man måste vara modig och synas med eget namn och ansikte och berätta om sitt barn, jag tror att det är värt det!

Sofia och Tobias Lempiäinen uppmanar alla föräldrar i liknande situationer att vara aktiva och försöka påverka sin situation. Att vara öppna med situationen har hjälpt dem.

Födelsedagskalas i maj

Efter att Sofia blivit kontaktad av en mamma till en pojke med en cp-skada som aldrig blivit bjuden på ett kalas väcktes tanken på att ordna ett stort kalas i maj då Putte fyller år.

- Efter att hon skickade meddelandet till mej så tänkte jag att nu ska vi ha en stor fest för alla barn som inte brukar bli bjudna på fest. Vi ska också bjuda in alla de som vi själva fått inbjudan till, det är vårt sätt att ge tillbaka. Det blir en massa småfolk här då, säger Sofia.

- Det är öppet för alla som inte tidigare vågat röra på sej, sådant kan man aldrig få för mycket av, säger Tobias.

Berätta gärna också om dina erfarenheter av barn med specialbehov, om kompisar och kalas. Hur ser kompisnätverket ut i er familj? Har ni bjudit på kalas och fester? Har ert barn blivit bjuden?
Du kan skriva och berätta i kommentarsfältet nedan eller skicka in din berättelse direkt till livsstilsredaktionen på Svenska Yle via enkäten nedan eller vega@yle.fi. Tack!

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln