Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Elever planerar och pysslar sin drömskola

Från 2017
Skolelever i grupp som funderar kring den nya skolan.
Bildtext Elever från tre olika skolor planerar sin gemensamma framtida skola.
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

Den nya skolan i Borgå ska fungera både för en förstaklassare och en niondeklassare. Eleverna får vara med i planeringen och tycka till om både klassrummet, skolgården, inredningen och verksamheten.

- Först var jag lite emot att det ska byggas en skola för både lågstadieelever och högstadieelever men nu känns det roligt och jag tror att många kommer att tycka om den nya skolan.
Det säger Mereta Lindholm, som går i Strömborgska högstadiet. Hon är en av dem som är med i planeringen men som aldrig hinner gå i den nya skolan.

- Det känns ledsamt att jag inte hinner gå där. Men det är fint att se hur alla andra är så ivriga.

Eleverna har skrivit ner på ett papper bra och dåliga saker gällande den nya skolan.
Bildtext Plus och minus i den egna skolan
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

Tre skolor ska slås ihop till en

Som bäst planeras en ny gemensam skolbyggnad för Strömborgska högstadieskolan, Saxby skola och Näse skola. Som arbetsnamn används Västra Enhetsskolan och skolan kommer att ha cirka 500 elever. Den beräknas vara färdigbyggd sommaren 2019. Att planera en skola för både en förstaklassare och en niondeklassare är en utmaning.

- Ettor och nior är så olika och man hinner förändras mycket under sin skoltid, säger Lindholm.

Mereta Lindholm
Bildtext Det känns ändå bra att jag kan planera för någon annans framtid och hjälpa till så att de kan lära sig bättre, säger Mereta Lindholm.
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

Aron Syrjä går sista året i Saxby skola. Om skolan blir klar i tid hinner han gå nian i den nya skolan.

- Det blir konstigt att åka till en så stor skola från Saxby skola där alla känner varandra. Men nu då jag lyssnat på alla önskemål så verkar det nog som att det blir en bra skola fast den blir stor.

Eleverna är med i planeringen

Diskussionerna är livliga. ”Nog har ni väl skrivit upp fotisplan”, ”Klätterträd måste det finnas”, ”Ett schackbräde på golvet skulle också vara roligt”. Det finns gott om idéer där barnen sitter gruppvis på golvet i Strömborgska skolans festsal. Några representanter från varje skola får vara med och tycka till.

Ronja Berntzen
Bildtext Det skulle vara bra ifall skolan kan delas upp mellan lågstadieelever och högstadielever, tycker Ronja Berntzen
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

- Ett klassrum ska vara en bra plats där barnet kan koncentrera sig. Ett klassrum ska inte vara oroligt och man ska kunna slappna av fast man ska lära sig på samma gång, säger Ronja Berntzen som går i Näse skola.

Först görs en runda där alla får berätta vad som är bra och dåligt i den egna skolan. Sedan får man visionera kring hur ens drömmars skola ska se ut.

Ett papper fyllt med små lappar med idéer till den nya skolan.
Bildtext Det är ingen brist på goda idéer.
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

- Det är viktigt med stora och rymliga klassrum. Man behöver både arbetsro och utrymmen för större projekt, säger Mereta Lindholm.

Aron Syrjä är inne på samma linje. Han önskar sig en rymlig skola där man kan vara tillsammans med kompisar och gärna med roliga säckstolar i korridoren.

Aron Syrjä
Bildtext Jag spelar inte själv fotboll men jag önskar ändå en fotisplan till skolgården för alla som spelar. En skolgård med både asfalt, sand och gräs skulle jag tycka om, säger Aron Syrjä.
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

Klippa och klistra

Till sist ingår ännu ett pysselmoment i planeringen. Arkitekterna delar ut inredningstidningar och eleverna bläddrar ivrigt i dem och klipper ut bilder som de gillar.

Ett bildcollage som elever gjort gällande den nya skolan.
Bildtext Inredning pågår.
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

- Jag inreder skolan. Jag har klippt ut bilder på snygga bänkar och nu letar jag efter en snygg toalett, säger Sebastian Leskinen–Sundqvist.

Han tycker det är roligt att få vara med och planera sin egen blivande skola.

Elever i grupp som planerar och funderar kring den nya skolan.
Bild: Yle/Jessica Blomqvist

Diskussion om artikeln