Elever planerar och pysslar sin drömskola
Den nya skolan i Borgå ska fungera både för en förstaklassare och en niondeklassare. Eleverna får vara med i planeringen och tycka till om både klassrummet, skolgården, inredningen och verksamheten.
- Först var jag lite emot att det ska byggas en skola för både lågstadieelever och högstadieelever men nu känns det roligt och jag tror att många kommer att tycka om den nya skolan.
Det säger Mereta Lindholm, som går i Strömborgska högstadiet. Hon är en av dem som är med i planeringen men som aldrig hinner gå i den nya skolan.
- Det känns ledsamt att jag inte hinner gå där. Men det är fint att se hur alla andra är så ivriga.
Tre skolor ska slås ihop till en
Som bäst planeras en ny gemensam skolbyggnad för Strömborgska högstadieskolan, Saxby skola och Näse skola. Som arbetsnamn används Västra Enhetsskolan och skolan kommer att ha cirka 500 elever. Den beräknas vara färdigbyggd sommaren 2019. Att planera en skola för både en förstaklassare och en niondeklassare är en utmaning.
- Ettor och nior är så olika och man hinner förändras mycket under sin skoltid, säger Lindholm.
Aron Syrjä går sista året i Saxby skola. Om skolan blir klar i tid hinner han gå nian i den nya skolan.
- Det blir konstigt att åka till en så stor skola från Saxby skola där alla känner varandra. Men nu då jag lyssnat på alla önskemål så verkar det nog som att det blir en bra skola fast den blir stor.
Eleverna är med i planeringen
Diskussionerna är livliga. ”Nog har ni väl skrivit upp fotisplan”, ”Klätterträd måste det finnas”, ”Ett schackbräde på golvet skulle också vara roligt”. Det finns gott om idéer där barnen sitter gruppvis på golvet i Strömborgska skolans festsal. Några representanter från varje skola får vara med och tycka till.
- Ett klassrum ska vara en bra plats där barnet kan koncentrera sig. Ett klassrum ska inte vara oroligt och man ska kunna slappna av fast man ska lära sig på samma gång, säger Ronja Berntzen som går i Näse skola.
Först görs en runda där alla får berätta vad som är bra och dåligt i den egna skolan. Sedan får man visionera kring hur ens drömmars skola ska se ut.
- Det är viktigt med stora och rymliga klassrum. Man behöver både arbetsro och utrymmen för större projekt, säger Mereta Lindholm.
Aron Syrjä är inne på samma linje. Han önskar sig en rymlig skola där man kan vara tillsammans med kompisar och gärna med roliga säckstolar i korridoren.
Klippa och klistra
Till sist ingår ännu ett pysselmoment i planeringen. Arkitekterna delar ut inredningstidningar och eleverna bläddrar ivrigt i dem och klipper ut bilder som de gillar.
- Jag inreder skolan. Jag har klippt ut bilder på snygga bänkar och nu letar jag efter en snygg toalett, säger Sebastian Leskinen–Sundqvist.
Han tycker det är roligt att få vara med och planera sin egen blivande skola.