Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

De gröna ordnade borgmästardebatt - "Helsingfors underpresterar"

Från 2017
De grönas ballonger.
Bildtext De gröna ordnate borgmästardebatt på onsdag kväll.
Bild: Yle

Valdebatten som ägde rum i kulturcentret Konepajan Bruno i Vallgård i Helsingfors behandlade en lång rad olika ämnen - allt från klimatförändringen till gågator i Helsingfors. Debatten började med att borgmästarkandidaterna fick säga några ord om sig själva.

- Jag har varit med om att bygga upp partiet ända sedan 1970-talet. Då var Urho Kekkonen president i Finland. Jag har ägnat mitt liv åt två saker: Helsingfors och De gröna, sade biträdande stadsdirektören Pekka Sauri i sin presentation.

Också Sinnemäki spelade på sin erfarenhet, speciellt i Helsingfors.

- Jag är född och uppvuxen i Helsingfors. Jag har varit med både i kommunal- och rikspolitiken. Jag har också ingått två äktenskap i den här staden och uppfostrat två barn och skrivit dikter till staden, sade riksdagsledamoten och biträdande stadsdirektören Anni Sinnemäki.

Helsingfors är i en lycklig ställning i och med att den arbetsföra befolkningen ökar.

― Anni Sinnemäki, biträdande stadsdirektör

När det gäller mer seriösa ämnen lyftes bland annat arbetslösheten fram. Sauri och Sinnemäki är överens om att arbetslösheten är en av Helsingfors stora utmaningar under de kommande åren.

- Helsingfors är i en lycklig ställning i och med att den arbetsföra befolkningen ökar. Men det här är tack vare invandrare, vilket betyder att det är viktigt att satsa på till exempel intregration, säger Sinnemäki.

Biträdande stadsdirektör Pekka Sauri utomhus en vacker vårdag
Bildtext Biträdande stadsdirektören Pekka Sauri.
Bild: Yle/ Karin Filén

Spelet är öppnat för att borgmästarvalet blir en valfråga

Efter kommunalvalet i år väljer fullmäktige i Helsingfors en borgmästare och biträdande borgmästare. Med borgmästarmodellen har man sökt ett mera demokratiskt ledarskap av staden. Valet är alltså politiskt, men Pekka Sauri flaggar öppet för att tydligt lyfta fram borgmästarkandidaterna i kommunalvalet i vår.

- Borgmästarvalet är inte ett direkt val så som i vissa andra länder men vi borde ta det som ett folkval. Inget skulle vara mer bedrövligt än att Helsingfors första borgmästare valdes bakom kulisserna bland partierna så att den vita röken till slut skulle komma ut ur skorstenen. Borgmästaren ska vara Helsingforsbornas viktigaste representant, säger Sauri.

Det är sannolikt att det största partiet i Helsingfors också får borgmästarposten. Enligt en färsk gallup har De gröna goda chanser att bli störst i Helsingfors.

Samlingspartiet har inte ännu presenterat sin borgmästarkandidat. Vänsterförbundets borgmästarkandidat är Paavo Arhinmäki och Sannfinländarnas kandidat är Mika Raatikainen. De gröna väljer sin kandidat i februari.

Anni Sinnemäki
Bildtext Biträdande stadsdirektören Anni Sinnemäki.
Bild: Yle/Seppo Sarkkinen

Mera Sibelius och färre bilar

I samband med De grönas borgmästardebatt diskuterades också bland annat gågator och kultur. Anni Sinnemäki välkomnar planerna på att Norra Esplanaden skulle bli gågata.

- Mitt favoritförslag just nu är att Norra Esplanaden skulle bli gågata. Det måste ändå utredas tillsammans med företagarna i området. Gågator i sig är inte det viktigaste, utan det att staden över lag blir mer tillgänglig för fotgängare, säger Sinnemäki.

- Till exempel Östra centrum domineras av köpcentret. Vi borde jobba för att göra området mer tillgängligt också för fotgängare, säger Sinnemäki.

I Wien finns Mozart i alla hörn, men hur ofta ser vi Sibelius i Helsingfors?

― Pekka Sauri, biträdande stadsdirektör

Pekka Sauri tycker i sin tur att Helsingfors jobbar för lite för att bli en verklig kulturstad.

- Till exempel konstnärer syns allt för lite i gatubilden. I Wien finns det Mozart-konserter i varje hörn, men hur ofta ser vi Sibelius-konserter i Helsingfors? Helsingfors underpresterar på den här punkten, säger Sauri.

Diskussion om artikeln