Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Protesterna mot Trumps arbetsminister ökar - "går inte att leva på minimilön"

Från 2017
Uppdaterad 05.02.2017 17:00.
Richard Grimes demonstrerar utanför arbetsministeriet i Hartford i Connecticut.
Bildtext Richard Grimes demonstrerar med megafonen i högsta hugg utanför arbetsministeriet i Hartford i Connecticut. Minimilönen i Connecticut höjdes från 9,60 till 10,10 dollar i timmen i början av året. Men aktivisterna tycker inte det räcker.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Richard Grimes har ett jobb men pengarna räcker varken till hyran eller astmamedicinen. Därför slåss han för att höja minimilönen - och mot Donald Trumps val av arbetsminister.

Richard Grimes jobbar på en hamburgerrestaurang i Hartford i Connecticut på USA:s östkust. Fast just i dag står han utanför arbetsministeriets kontor i staden och kräver att minimilönen ska höjas.

- Vad vill ni ha? ropar han i megafonen.

- Femton! svarar gruppen på ett tjugotal demonstranter.

- När vill ni ha det? fortsätter Richard Grimes.

- Nu! svarar de andra demonstranterna.

De bär skyltar med olika slagord där de marscherar omkring på trottoaren utanför arbetsministeriet: Vi backar inte! Vi förtjänar inte låga löner! Vi kräver femton dollar!, står det på skyltarna.

Demonstration i Hartford för höjd minimilön.
Bildtext “Kampen för femton dollar”-rörelsen har jobbat hårt för att höja minimilönen. Bland annat delstaterna New York och Kalifornien godkände lagar om att höja minimilönen till femton dollar i timmen under 2016.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Fackets främsta fiende

Kampen för femton dollar i timmen har pågått i hela USA i flera år, men nu är Andrew Puzder den nya måltavlan. Det finns ramsor som riktar sig direkt till honom.

- Hej, hej, hå, hå. Andy Puzder måste gå, ropar demonstranterna rytmiskt i kör.

Andrew Puzder är den man som Donald Trump har valt till arbetsminister. Puzder är vd för ett företag som driver flera snabbmatskedjor.

Han är ett kontroversiellt namn, och det förhör i kongressen som krävs för att Puzder ska godkännas har skjutits upp fyra gånger. Orsaken är att han haft problem att uppfylla de etiska kraven och visa att han inte kommer att ha några bindningar kvar till sitt jobb inom snabbmatsbranschen efter att han börjat jobba som arbetsminister.

Andrew Puzder är känd som en högljudd motståndare till försöken att höja minimilönen till femton dollar. Puzder säger att en höjning leder till att färre får jobb och att företagen börjar satsa på robotar i stället. Puzder har också fått kritik för att arbetstagare på snabbmatsföretagen han leder har tvingats jobba övertid utan ersättning och tvingats jobba utan pauser.

Han har också upprepade gånger fått kritik för att han i åratal använt lättklädda kvinnor i sin reklam för Carl's Jr., en av snabbmatskedjorna som han är vd för.

Allt detta har lett till omfattande protester i hela landet mot utnämningen av Puzder.

Donald Trump och Andrew Puzder i samtal.
Bildtext Donald Trump valde i december i fjol Andrew Puzder (t.h) till arbetsminister, men hans utnämning har inte godkänts i kongressen.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

10 dollar och 10 cent

Richard Grimes, 21, vet hur det är att leva på minimilönen i Connecticut, 10 dollar och 10 cent i timmen. Han har jobbat på Burger King och McDonald's sedan han gick ut det amerikanska gymnasiet (high school).

- Man kan inte göra så mycket på minimilön. Jag har inte råd med hyra, hälsovård, försäkring, medicin, förnödenheter. Jag måste välja mellan att betala hyra eller att äta, det är antingen eller, jag kan aldrig få båda två.

Grimes har valt att äta sig mätt men har i stället varit utan fast bostad i ett halvår. Hans föräldrar har flyttat till Florida och har inte möjlighet att hjälpa honom.

- Jag bor hos en kompis. Normalt flyttar jag från kompis till kompis. Jag försöker bara få det att gå ihop. Det är svårt, säger han.

Richard Grimes på en gata i staden Hartford i Connecticut.
Bildtext Richard Grimes är uppvuxen i Hartford i Connecticut.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Ingen sjukförsäkring

Sjukförsäkringen har Richard Grimes tvingats säga upp, den hade han inte råd med.

Det som är viktigt att förstå är att lönen i USA ska räcka till så mycket mer än i Finland, eftersom det inte finns samma möjligheter att få stöd som i Finland.

I USA har man till exempel per automatik ingen sjukförsäkring, och jobbar man på minimilön ingår väldigt sällan sjukförsäkring som en arbetsförmån, utan man måste betala för den själv. Och om man inte har råd med sjukförsäkringen är mediciner och läkarbesök väldigt dyra.

Grimes har astma och är beroende av sin inhalator. Inhalatorn var gratis så länge han hade sjukförsäkringen.

- Nu när jag inte längre har sjukförsäkring kostar den femton dollar och ibland har jag inte råd med inhalatorn, säger Richard Grimes.

Men han har svårt att klara sig utan den. Det blir svårt att andas.

Richard Grimes bor hemma hos en kompis. Han lever på minimilön och har inte råd med en egen hyreslägenhet.
Bildtext Richard Grimes tänker inte ge upp. Han slåss för en höjning av minimilönen till femton dollar i timmen tills den blir verklighet.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Från kassapersonal till flyttarbetare

Men vad säger arbetsgivarna inom låglönebranscherna? De som anställer kassapersonal, servitörer, städare, säljare, sekreterare, dagispersonal, flyttarbetare och andra yrkesgrupper som typiskt tjänar minimilön.

I centrum av Hartford i Connecticut är det full rulle i kafét Max Bibo's vid lunchtid.

Robert Colangelo känner de flesta som tittar in för att köpa kaffe eller något smått att äta.

Robert Colangelo utanför sitt kafé Max Bibo's i Hartford i Connecticut.
Bildtext Robert Colangelos kafé Max Bibo's finns i Hartford, som är huvudstad i delstaten Connecticut.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Färre skulle få jobb

Robert Colangelo är på plats i dag som alla andra dagar, ser till att allting fungerar, pratar med kunderna, fixar med maten. Han är ägare i familjeföretaget. Vanliga dagar har han tre heltidsanställda på jobb och upp till fem deltidsanställda.

Han blir orolig när han hör om kampen för att höja minimilönen till femton dollar i timmen.

- Företag som mitt kommer inte att kunna ha råd med att betala människor en sådan minimilön så jag måste anställa färre människor. Så enkelt är det. Jag har bara x antal dollar som jag kan använda för arbetskraften. Jag kan inte överstiga den summan och överleva, säger Robert Colangelo.

På kafét Max Bibo's i Hartford säljs smörgåsar, soppor och sallader.
Bildtext På kafét Max Bibo's i Hartford säljs bland annat smörgåsar, soppor och sallader.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Drabbar dem som de försöker hjälpa

De som är fast anställda i familjeföretaget skulle inte beröras av en höjning av minimilönen, eftersom de redan tjänar mera än femton dollar i timmen.

Men när Robert Colangelo tar in extra hjälp, till exempel studerande, jobbar de på minimilön. I hans företag är det den gruppen som skulle påverkas av höjningen.

- Jag skulle inte kunna ge dem de timmar som de behöver. Någon som jobbar 15 till 20 timmar skulle antagligen tvingas gå ned till fem timmar. På sikt skulle minimilönen skada just den gruppen som de försöker hjälpa, säger Colangelo.

Robert Colangelo i sitt kafé i Hartford.
Bildtext Om minimilönen höjs till femton dollar i timmen leder det till att kaféägaren Robert Colangelo måste skära ned på personalen. Kunderna skulle inte acceptera prishöjningar.
Bild: Yle/Johanna Törn-Mangs

Höjd minimilön av avgörande betydelse

Men på de stora snabbmatskedjorna är läget ett annat. De betalar oftast endast minimilön, också åt dem som varit fast anställda i åratal.

För Richard Grimes skulle en höjning av minimilönen vara av avgörande betydelse.

- Med femton dollar i timmen skulle jag faktiskt ha råd med att betala för hyra, äta, betala för förnödenheter och till och med ha pengar för att studera, allt på en gång, säger han.

Han hoppas att minimilönen ska höjas. Hur han ser på sin egen framtid?

- Jag är hoppfull. Jag hoppas. Jag ber. Jag tar en dag i sänder.

Diskussion om artikeln