Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Starka reaktioner på Trumps immigrationsplaner

Från 2017
Uppdaterad 26.01.2017 10:28.
Donald Trump besökte under onsdagen ministeriet för inrikes säkerhet. I bakgrunden vice president Mike Pence.
Bildtext Donald Trump besökte under onsdagen ministeriet för inrikes säkerhet. I bakgrunden syns vice presidenten, Mike Pence.
Bild: EPA/Chip Somodevilla / POOL

I USA har Donald Trumps immigrationsplaner väckt starka reaktioner. Flera borgmästare säger att de tänker forsätta skydda papperslösa invandrare.

– En nation utan gränser är ingen nation. Från och med i dag tar USA tillbaka kontrollen över sina gränser, tar tillbaka sin gräns, sade USA:s president Donald Trump i går på ministeriet för inrikes säkerhet efter att han som väntat undertecknat två presidentdekret om invandring.

Trump har nu gett order om att anslå statliga medel för att bygga en mur mot Mexiko. Han vill att arbetet inleds omedelbart och säger att Mexiko senare ska betala för bygget.

Presidenten har också fattat beslut om att strypa understödet till de så kallade fristäderna. Det är orter i USA vars politiska ledare vägrar lämna över papperslösa invandrare till federala myndigheter för deportering. Samtidigt ska nu statliga och lokala myndigheter tvingas dela fingeravtryck och annan data för att hjälpa till med att identifiera papperslösa invandrare.

"Undergräver traditionen att välkomna människor"

Donald Trumps beslut möttes av jubel bland hans anhängare. Men motståndarna har redan börjat ställa sig i kö för att inleda processer mot Trumps vilda framfart, som de anser att inte är förenlig med den amerikanska konstitutionen.

Invandrarorganisationer, medborgarrättsaktivister och olika religiösa grupper reagerade starkt på planerna, och kallade åtgärderna för trångsynta, småaktiga, kontraproduktiva och överdrivet dyra. De påpekade att de undergräver den amerikanska traditionen att välkomna människor från hela världen.

På Mexikos sida av gränsen uppfattades Trumps dekret snarast som en sårande förolämpning och en fientlig handling. Mexikos president Enrique Peña Nieto upprepade sin ståndpunkt att landet inte tänker betala för byggandet av muren.

Borgmästarna går sin egen väg

Dessutom finns det vissa praktiska och logistiska hinder som måste övervinnas innan planerna blir verklighet.

Gränsen mellan Mexiko och USA är över 3000 km lång, och att bygga en mur mot Mexiko genom att trolla med federala pengar kommer inte att lyckas. Att bygga en mur skulle kosta uppskattningsvis mellan 8 och 20 miljarder dollar, och det betyder att kongressen måste bistå med ytterligare finansiering.

Dessutom är det fysiskt omöjligt att bygga en mur på vissa svårtillgängliga områden. En del av marken är privatägd, vilket kan ställa till med problem.

Gällande fristäderna har Trump mött på ett ännu större motstånd: en rad självständiga och självsäkra borgmästare som inte är rädda för att utmana Trump. I bland annat New York, Los Angeles och Boston säger borgmästarna att de inte bryr sig om vad Trump säger. Deras städer är fortsättningsvis trygga för papperslösa invandrare.

Gränsområdet mellan USA och Mexico.

Trump undertecknade dekret om muren mot Mexiko

Muren är mer än bara ett kampanjlöfte, säger Sean Spicer.

Diskussion om artikeln