Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nordea gör bra resultat och delar ut rekordstora dividender trots omvälvande år

Från 2017
Uppdaterad 26.01.2017 15:17.
Nordeas koncernchef Casper von Koskull
Bildtext Nordea gör vinst och lovar att också kunderna ska bli nöjdare.
Bild: EPA/ JESSICA GOW

Nordens största bank Nordea visar upp en betydande vinst och delar ut rekordstora dividender. Samtidigt får man jobba hårt för att minska missnöjet bland många vanliga kunder, och Panamaskandalen tvingade banken att se över sina rutiner.

Bankkoncernen redovisar en rörelsevinst på 1,25 miljarder euro för fjärde kvartalet 2016, jämfört med 1,03 miljarder för motsvarande period året innan.

Nordea har haft ett omvälvande år bakom sig, konstaterar koncernchef Casper von Koskull på en pressträff i Stockholm i dag. Den omfattande fusionen mellan de nordiska bankerna genomfördes då de norska, danska och finländska dotterbolagen blev filialer under den svenska banken.

Banken fick också mycket negativ uppmärksamhet våren 2016 i samband med skatteparadisskandalen som avslöjades i Panamapappren. Nordea var den svenska bank som nämndes flest gånger i Panamapappren, och banken lovade att gå till botten med problemen.

I centrum stod kontoret i Luxemburg, som påstods ha assisterat kunder då det gäller avancerad skatteplanering. Kontoret har haft ett samarbete med den ökända advokatbyrån Mossack Fonseca i skatteparadiset Panama.

Egen utredning om skatteparadis

Nordea meddelade i somras att man i en egen utredning inte har hittat belägg för att bankens medarbetare skulle ha påbörjat bildandet av offshorestrukturer eller hjälpt kunder att undgå skatt. Samtidigt säger man att 68 fall kräver en ytterligare analys.

Hur har ni gått vidare med det här?

- Vi har gjort det vi sade och vi har fortsatt med jobbet. Jag är mycket komfortabel med att det här jobbet är bakom oss nu, säger Casper von Koskull.

Du förvånades själv över omfattningen av verksamheten. Vad har ni gjort för att få bättre kontroll?

- Vi har grundligt gått igenom. Vi har integrerat den verksamheten (Nordea i Luxemburg, red.anm.) närmare moderbanken här, vi har gått igenom processer och rutiner. Och vi har gjort vissa förändringar i vår policy hur vi sköter saker. Det här var aldrig en fråga om att vi skulle ha kringgått skatter, utan det var våra processer som måste stärkas.

Rekordstora dividender

Det goda resultatet betyder att Nordea kan ge ägarna en rekordstor aktieutdelning. Den största ägaren är finländska Sampo, vars största ägare i sin tur är finländska staten, via Solidium.

Sampos och Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos får 11,7 miljoner euro i dividend.

― Källa: Helsingin Sanomat

Enligt Helsingin Sanomats beräkningar betyder det här att staten får 67 miljoner euro i dividendinkomster. Sampos och Nordeas styrelseordförande Björn Wahlroos, som äger drygt två procent av Sampo kommer att lyfta 11,7 miljoner euro.

Missnöjda kunder

En barometer som mäter hur tillfredsställda olika bankers kunder är med sin bank visade i början av oktober att speciellt Nordeas kunder är mindre nöjda än tidigare. Enligt von Koskull tappar Nordea kunder i Danmark men lockar fler i Sverige och Norge. i Finland är det varken fler som lämnar eller som kommer till.

Ni får kritik för bristande kundservice. Samtidigt ska ni dra ner på kostnaderna för kundservicen. Hur går det ihop?

- Vi investerar i dag mera än någonsin tidigare och har mer än fördubblat våra investeringar. Allt det här syftar till att vi kan bli bättre mot våra kunder. Vi ska ha produkter, processer och lösningar för våra kunder som är snabbare, bättre och lättare att använda, säger von Koskull.

Diskussion om artikeln