Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tuula Haatainen överväger att bli borgmästarkandidat i Helsingfors

Från 2017
Uppdaterad 27.01.2017 10:28.
Tuula Haatainen
Bildtext Tuula Haatainen ställer upp i kommunalvalet i Helsingfors efter en paus på åtta år.
Bild: www.StudioOnni.com

Tidigare biträdande stadsdirektör Tuula Haatainen överväger att ställa upp som borgmästarkandidat för SDP. Helsingfors socialdemokrater utser kandidat så fort partiets ordförandeval är överstökat.

- Jag har varit borta från Helsingfors stadsfullmäktige i åtta år men nu kandiderar jag igen, säger Tuula Haatainen när Yle Huvudstadsregionen ringer upp henne.

Jag har blivit tillfrågad från flera håll.

― Tuula Haatainen överväger borgmästarkandidatur för SDP

Och kommer du att kandidera också i borgmästarvalet?

- Jag tänker på det noggrant nu. Jag har blivit tillfrågad från flera håll. Beslutet fattas i februari, det är Helsingfors socialdemokrater som beslutar.

Vad är det som lockar dig tillbaka till Helsingforspolitiken?

- Det är min hemstad, jag älskar min hemstad och vill arbeta för den. Jag har alltid varit i stadsfullmäktige då jag har suttit i riksdagen, nästan alla riksdagsledamöter i Helsingfors är också med i stadsfullmäktige eftersom det är viktigt att veta vad som händer i hemstaden.

Riksdagsledamot Tuula Haatainen var biträdande stadsdirektör i Helsingfors från år 2007 tills hon blev vice vd för Finlands Kommunförbund 2012.

Eero Heinäluoma kastas också fram som namn

SDP:s nya gruppordförande i Helsingfors Tomi Sevander vill ännu inte uppge några namn. Det gör inte heller Hanna Isbom, verksamhetsledare för Helsingfors socialdemokrater. Båda uppger att SDP koncentrerar sig på att välja partiordförande först.

Partiets fullmäktigeledamot Thomas Wallgren säger att det är bra att medierna spekulerar i frågan så att den får uppmärksamhet, och viceledamot Kaarin Taipale säger att det troligen blir bara en kandidat för SDP och inte fler som De gröna har haft.

- Det måste vara person med hög profil. Någon som har erfarenheter av staden och hur den fungerar, och har bott här länge och varit engagerad i lokalpolitiken, säger Taipale.

Det måste vara person med hög profil. Någon som har bott här länge och varit engagerad i lokalpolitiken.

― Kaarin Taipale (SDP)

Eero Heinäluoma nämns i spekulationerna. Precis som hos de andra partierna sneglar man på riksdagsledamöterna i Helsingfors, vilket för SDP:s del betyder även Nasima Razmyar och Erkki Tuomioja. Också Paavo Lipponen slängs fram i diskussionerna Yle Huvudstadsregionen för med SDP-politiker.

När Yle Huvudstadsregionen frågar Eero Heinäluoma om han ska bege sig med i borgmästarvalet svarar han att han "funderar på saken" och att det kommer besked om två veckor.

Socialdemokraterna väljer ordförande för partiet den 4 februari. Tuula Haatainen tackade nej till kandidatur för den posten i november.

De gröna och Samlingspartiet väntar ännu på kandidat

De gröna i Helsingfors ordnade på onsdag kväll en valdebatt mellan sina borgmästarkandidater, Anni Sinnemäki och Pekka Sauri. Också De gröna utser sin kandidat i början av februari. Vänsterförbundet har utsett Paavo Arhinmäki till sin kandidat för posten, och Sannfinländarna Mika Raatikainen. Hos Samlingspartiet har ingen ännu anmält sig, men Jan Vapaavuori uppgav för en dryg vecka sedan att han ännu funderar på saken. Också SFP har haft som mål att ställa upp en kandidat, men har ännu inte utsett någon.

Artikeln uppdaterad 27.1 efter att Yle Huvudstadsregionen fick svar från Eero Heinäluoma.

Jan Vapaavuori på Europeiska investeringsbankens presskonferens 18.1.2017.

Analys: Helsingfors väntar på besked, Vapaavuori!

Beskedet om borgmästarkandidatur bara en tidsfråga.

Diskussion om artikeln