Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Runeberg firas väldigt olika i Åbo och Pargas

Från 2017
Pro Runebergs ordförande Kurt-Erik Långbacka står vid skulpturen Hjärtats saga
Bildtext Pro Runebergs ordförande Kurt-Erik Långbacka vid skulpturen Hjärtats saga
Bild: Yle/Nilla Hansson

I Åbo handlar Runebergsfirandet om kärlek till litteraturen i allmänhet. I Pargas fokuserar man på kärleksmötet mellan Fredrika och Johan Ludvig.

I år kan den hugade Runebergsfiraren fira på väldigt olika sätt både i Åbo och Pargas. I Åbo firas Runeberg alltid på själva dagen som i år infaller på en söndag och i Pargas firas dagen på lördag den fjärde februari.

I Pargas uppstod ljuv musik

Pargasfirandet fokuserar på kärleken mellan Fredrika och Johan Ludvig. Det var ju i Pargas de två förälskade sig i varandra. Sedan föreningen Pro Runeberg startade sin verksamhet har mycket hänt med Runebergsfirandet i Pargas. En skulptur av konstnären Armi Nurminen har sett dagens ljus. Den har fått namnet Hjärtats saga och står utanför den tomt där huset Runeberg bodde i fanns. En trespråkig broschyr kring Johan Ludvigs och Fredrikas kärlekssaga finns också i dag. Och ett fräscht firande som växlar från år till år.

Vartannat år högtidligt

I år ska det vara mer högtidligt för att samtidigt uppmärksamma vårt lands 100-årsjubileum. Efter uppvaktning vid Hjärtats saga blir det fackeltåg till stadshuset där det blir Runebergsfest med hälsningstal, pianomusik och solosång av Pernilla Nyström och Mirjam Granström. Festtalet hålls i år av biskop och professor emeritus Gustav Björkstrand. Pargas Manskör medverkar liksom Henrik Grönroos och Ingeborg Spiik, som läser dikter och texter av både Johan Ludvig och Fredrika Runeberg.

Runebergssällskapets ordförande Mia Österlund ler och visar upp programmet för festen
Bildtext Runebergssällskapets ordförande Mia Österlund
Bild: Yle/Nilla Hansson

"Matiné klockan tre, häng med"

I Åbo firas Runeberg som en litterär matiné i Gamla rådhuset. Eller som Runebergssällskapets ordförande Mia Österlund uttrycker sig: "Matiné klockan tre, häng med!"

I Åbo har man hållit fast vid rätt datum för Runeberg, det vill säga den femte februari. I år infaller dagen på en söndag och Runebergssällskapet firar dessutom 70 år med att bjuda in inte bara en artist, utan ett helt band.

Smågalet kändisband

Bandet heter Sven Boom och är ett finlandssvenskt kulturband som framför texter av bland andra Claes Andersson, Karin Boye, Elmer Diktonius och Kristina Lugn. Musiken kan vara allt mellan punk och ska till ballader och flamenco. Frontfigurerna i bandet är journalisten Eva Kela och skådespelaren Paul Olin. Festen till ära ska bandet också framföra dikter av Runeberg.

Finskspråkig författare som talar en utmärkt svenska

Festtalaren Sirpa Kähkönen var nyligen nominerad till Finlandiapriset och till Nordiska Rådets litteraturpris. Hon är känd för sin historiska romansvit om Kuopio på hemmafronten under vinter- och fortsättningskriget. Sirpa Kähkönen har ett arbetarklassperspektiv i sina skildringar och har gestaltat fånglägren i Ekenäs, men har också vidgat romankretsarna till att omfatta alla klasskikt i samhället och hur kriget påverkade dem.

- Runebergssällskapet vill förvalta det svenska rum som firandet utgör, säger Mia Österlund. Just nu är situationen sådan att de svenska rummen och möjligheterna att tala svenska kringskärs hela tiden.

- Att vi har valt en finskspråkig författare som framträder på svenska är ingen slump utan ett ställningstagande.

Genom att köpa kaffe med Runebergsstårta understöder man ämnesföreningen i litteraturvetenskap, Prosa, och dess verksamhet.

Diskussion om artikeln