Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Nu murar vi in oss själva – ”På bekostnad av andra människor”

Från 2017
Berlinmuren
Bildtext Berlinmuren har i dag blivit en symbol för en svunnen tid, men samtidigt som turisterna flockas kring den reser europeiska länder nya murar.
Bild: EPA PHOTO/DPA/WOLFGANG KUMM

Donald Trump vill mura in USA. Gränserna ska tillbaka och där med basta. Trump är inte den enda som vill få tillbaka kontrollen över sina gränser, så X3M reder ut varför murar är så trendigt just nu.

USA:s president Donald Trump ska låta bygga en mur mellan USA och Mexiko. Om Trump vill att muren ska sträcka sig längs med hela gränsen ska muren alltså bli 3000 kilometer lång. Det är lika långt som mellan Helsingfors och Syriens huvudstad Damaskus. Det är väldigt mycket mur.

amerikansk gränsvakt vid gränsen till mexiko
Bildtext En tredjedel av gränsen mellan USA och Mexiko är redan i dag täckt av barriärer.
Bild: EPA

Samtidigt är Mexikos förra president väldigt sur på Donald Trump, eftersom Trump har sagt att han tänker låta mexikanerna betala för muren. Så här säger ex-presidenten på Twitter, efter att Trumps presstalesman Sean Spicer också uttalat sig om att Mexiko ska betala för muren.

Men varför bygga en mur egentligen? Enligt religionsvetare Tuomas Martikainen som är chef för migrationsinstitutet i Åbo har murar rent historiskt byggts för att skydda en grupp människor mot vilda djur och människor.

– Murar har rent historiskt gett människor en bättre möjlighet att försvara sig. Ibland har det fungerat, ibland inte. Människan kan nämligen vara ganska innovativ då det kommer till att ta sig över murar, säger han.

Enligt Tuomas kan murar skapa en slags motreaktion.

– Murar förhindrar människors rörelsefrihet vilket gör att de som blir utestängda blir missnöjda, då de också vill komma innanför muren, säger han.

Tuomas menar att Israels barriär på Västbanken fungerar som ett bra exempel på att folk gärna tar sig över murar.

– Till en början skapade den ett visst lugn, vilket murar gör i tider av konflikt. Men i det långa loppet har den inte löst några problem, säger han.

Muren vid flyktinglägret Aida i Betlehem
Bildtext Internationella domstolen i Haag har slagit fast att muren som Israel bygger på Västbanken bryter mot internationell lag.
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Tillhör muren en svunnen tid?

Att låta bygga en mur kan ändå låta lite gammalmodigt. Du kanske tänker på den kinesiska muren, Hadrianus mur, Berlinmuren och så vidare. Men faktum är att det i Europa både planeras och byggs murar just nu.

– Det är viktigt att komma ihåg att nutida murar inte behöver se ut som förut, säger Tuomas.

Enligt SVT har byggandet av minst sju nya stängsel påbörjats sedan början av 2015. Vårt grannland Norge har precis byggt ett 200 meter långt ståltrådsstängsel längs gränsen mot Ryssland. Också Ungern har byggt ett uppmärksammat stängsel. Storbritannien håller som bäst på att bygga en barriär i Calais.

Det är givetvis flyktingkrisen som gett upphov till de resta stängslen runt om i Europa.

– Vi har ju levt i en tid av osäkerhet och världen förändras i ganska snabb takt. Murar och annat liknande är ett redskap för att skapa en känsla av trygghet. Och nu skapas den känslan på bekostnad av andra människor, säger Tuomas.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln