Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stark autentisering på frammarsch - du ska kunna identifiera dig på många fler webbplatser

Från 2017
Identifiering via olika internetbanker.

Det har hittills varit ganska så byråkratiskt för företag att ge användaren en möjlighet att identifiera sig på ett säkert sätt via sin nätbank eller teleoperatör. Men det ska snart bli både lättare och billigare.

I nuläget måste varje företag som vill erbjuda sina kunder stark autentisering, alltså inloggning via internetbank eller mobil ID, teckna skilda avtal med varje bank eller teleoperatör. Det här är både tidskrävande och dyrt.

Till exempel småföretag eller uppstartsföretag kan behöva betala 50 cent för varje inloggning en kund gör.

Det kan jämföras med att staten och kommunerna kan få samma tjänst för endast sex cent per inloggning, enligt uppgifter till Yle Nyheter. De har nämligen tillsammans förhandlat sig till bra villkor.

Konkurrens bakom hörnet

Men en lagändring i maj månad tillåter mellanhänder att komma in på marknaden, vilket öppnar för konkurrens.

– De här förmedlarna kan göra stora avtal med alla de aktörer som erbjuder stark autentisering i Finland. Enskilda företag kan sedan lätt köpa den här identifieringstjänsten av en förmedlare, säger Olli-Pekka Rissanen som är specialsakkunnig på Finansministeriet.

Han uppskattar att priserna kommer att sjunka rejält.

Finlandschefen på förmedlaren Signicat, Antti Harsunen, tror på prisfall på upp till 70 procent.

– Marknaden kommer att öka explosionsartat. Hur mycket då beror på hur lätt vi och våra konkurrenter kommer att göra det att ta i bruk stark autentisering, säger han.

Antti Harsunen
Bildtext Antti Harsunen jobbar för förmedlaren Signicat.

I den förnyade lagen om stark autentisering har det också ovanligt nog skrivits in ett pristak för att säkerställa att priserna faktiskt blir tillräckligt låga. Förmedlarna ska maximalt behöva betala bankerna tio cent per inloggning.

– Vanligen är myndigheterna emot prisreglering, men vi har kommit fram till att det behövs i det här fallet eftersom särskilt bankerna har en stark ställning när det gäller att erbjuda stark autentisering, säger Rissanen.

Viktigt i framtiden - också utomlands

Rissanen på Finansministeriet hoppas dessutom att sådana här lösningar används allt mer i framtiden.

– Internet blir allt vildare och mer riskfyllt hela tiden, kommenterar han.

Anne Lohtander som är jurist på Kommunikationsverket håller med.

– Stark autentisering är den pusselbit som behövs när man uträttar ärenden digitalt och man vill försäkra sig om att folk är de som de utger sig för att vara.

Från och med nästa år kommer vi finländare att kunna identifiera oss på motsvarande sätt också på webbplatser i andra EU-länder.