Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Stödet för SFP fortsätter öka - Djupsund: "En remarkabel siffra"

Från 2017
Uppdaterad 28.01.2017 11:07.
SFP:s första kvinnliga ordförande
Bild: Yle

Stödet för SFP ligger för tillfället på 5,4 procent, visar Yles partimätning. Det här är en anmärkningsvärd ökning, anser professorn i statskunskap Göran Djupsund.

- Jag reagerade nog när jag såg det på nyheterna i morse. Det är första gången på mycket länge jag sett en femma som första siffra i SFP:s stöd. Det är nog en remarkabelt hög siffra, i synnerhet som vi vet att SFP:s stöd brukar underskattas i sådana här mätningar.

Enligt Djupsund kan det starka engagemanget i jourfrågan vara en bidragande orsak till SFP:s medvind i mätningarna.

- Svenska frågor har varit uppe ganska mycket. Frågan om jourverksamheten vid Vasa centralsjukhus har uppfattats som en försvagning av servicen på svenska. Hot utifrån tenderar att öka den interna sammanhållningen, kanske är det här ett exempel på det.

Det svårt att med säkerhet säga varifrån det ökade stödet för SFP kommer, påpekar Djupsund. Enligt honom kunde man tänka sig att ett borgerligt missnöje med regeringen också avspeglar sig på stödet för SFP:

- Det kan handla om personer som tidigare låtit sin borgerlighet väga tyngre än sin svenskhet och som i det här fallet betonat sin svenskhet istället.

Samtidigt är det viktigt att notera att allt färre har en klar uppfattning av vem de skulle rösta på, påpekar Djupsund.

- Om nästan hälften av de tillfrågade inte uppger partisympatier så är det också en viktig aspekt i sammanhanget.

Göran Djupsund sitter vid ett arbetsbord.
Bildtext Engagemanget för VCS har påverkat stödet för SFP, säger Göran Djupsund.
Bild: Yle/Anna Ruda

Regeringsansvaret tynger Centern

Enligt Djupsund har stödet för statsministerpartiet Centern varit anmärkningsvärt högt under en stor del av regeringsperioden. Nu börjar regeringsansvaret ändå tynga partiet, konstaterar Djupsund:

- Det speciella och fascinerande under de senaste månaderna har varit att Centern lyckats hålla sina positioner i mätningarna. Man har väl nästan väntat på att regeringssamarbetet i något skede ska börja tugga på Centerns stöd. Skulle mätningen ha gjorts under en lite senare tidsperiod så tror jag att debaclet kring trafikfrågorna och Berner kunde leda till ett ytterligare decimerat stöd.

Vad säger du om SDP:s siffror? En hurdan vägkost är det här för ordförande Antti Rinne inför partikongressen i februari?

- Man kan ju tycka att man ska vara nöjd med att vara det största partiet. Men givet regeringens impopularitet så skulle man kunna förvänta sig att ett stort oppositionsparti skulle ligga ännu lite bättre till. Inte skulle jag vara speciellt nöjd med siffrorna om jag skulle sitta i SDP:s ledning.

Partiernas popularitet beskriven

Yle-mätning: Centerns sämsta resultat på fyra år

Inga stora förändringar åt något håll.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln