Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Kan man bli förhäxad av krig?

Från 2017
Uppdaterad 31.01.2017 10:34.
Programmet är inte längre tillgängligt

Alexander Kvatashidze var 22 när han mötte den franska krigsreportern Françoise och följde henne till kriget i Tjetjenien. Året var 1999. Han ville också bli krigsreporter. En djupt personlig berättelse om krig men också om krigsreportrar och deras öden och tankar. Då och nu.

Georgiern Alexander var en naiv konststuderande när han mötte en kvinna hemma i Tblisi som kom att förändra hans liv. Françoise kom från Paris och hade stannat i Tbilisi några dagar innan hon skulle fortsätta in i Tjetjenien för att jobba som krigsreporter. Alexander blev förälskad och följde henne in i kriget. Dels för att skydda henne, men också av nyfikenhet.

Som georgier har Alexander aldrig haft något behov av att besöka grannlandet Tjetjenien. Ingen annan än de som är självmordsbenägna skulle göra en sådan resa. Nu gör han resan på grund av kärlek och får uppleva krig, rädsla, konstant osäkerhet, lemlästade kroppar, döda barn och smärtan hos de som överlever.

Under tiden i Tjetjenien möter Alexander en rad krigsreportrar som går olika öden till mötes. Franska Brice kidnappas, sitter åtta månader i fångenskap och begår självmord några år efter att han frigavs och återvänt till Frankrike.

Italienska krigsreportern Antonio mördas 40 kilometer utanför Tbilisi. Han berättade några veckor innan han mördades att han hittat bevis på illegal vapenhandel och handel med mänskoorgan. Den tjetjenska journalisten Raisa tvingas fly och lämna sin dotter kvar hos sin mamma i Tjetjenien.

Tio år senare tar Alexander igen kontakt med personerna han träffade under Tjetjenienkrigen. Vad blev det av de som överlevde och hur har krigen påverkat dem?
Han talar också med reportrar som flyttar sig från krig till krig för att rapportera. Vad är det som driver dom?

Trots att Alexander befann sig i Tjetjenien kommer han aldrig att förstå kriget på samma sätt som människorna som var tvungna att existera mitt i hetluften.

När reportrarna väl kommer hem har de fått sår som aldrig läks. Vad är det i krig som lockar? Visste de att ett krig kan fungera som ett virus som aldrig lämnar kroppen? Visste de att priset var så högt? Kan kriget lära en något eller är det bara förödelse?

För Alexander kom tiden i Tjetjenien att påverka hela hans liv.

Regi och personlig berättare: Alexander Kvatashidze.

Dok. Vi ses i Tjetjenien
(See You in Chechnya)
Yle Fem torsdag 29.1.2017 kl. 22.00
30 dagar på Arenan

Diskussion om artikeln