Finaviahärvan - i dag faller de första domarna
I dag kan de första huvudena rulla i den så kallade Finaviahärvan som har kopplingar till högsta politiska nivå, kommunikationsminister Anne Berner (C). På eftermiddagen faller domarna mot två tidigare chefer vid det statsägda flygplatsbolaget Finavia.
Enligt anklagelserna slösade cheferna bort flera miljoner euro genom spekulativa och misslyckade affärer mellan åren 2009 och 2011.
Förlusterna uppstod när Finavias dåvarande finanschef handlade med så kallade räntederivat.
Instrumenten skulle skydda bolagets lån mot räntesvängningar, men de var spekulativa och riskabla. I slutändan ledde köpen till förluster på omkring 35 miljoner euro.
De dåliga affärerna stod klart i strid med bolagets egna regler och också den tidigare vice-vd:n som godkände affärerna står nu inför rätta.
Brottsrubriceringen är missbruk av förtroendeställning och åklagaren yrkar på 1,5 års fängelse. De bägge åtalade nekar till brott.
Så vad har det här med Anne Berner att göra?
Ingenting, egentligen. Och det är komplicerat. Jakten på de försvunna miljonerna och på de ansvariga pågår samtidigt på flera plan.
Dagens domar ger alltså svar på om brott har begåtts vid Finavia.
Samtidigt pågår en annan rättsprocess mot bolagets dåvarande vd. Finavias styrelse kräver nu skadestånd på 35 miljoner euro av honom.
Däremot valde man att inte väcka talan mot den tidigare styrelsen.
Det var den här skadeståndsprocessen som kommunikationsminister Anne Berner eventuellt försökte förhindra.
Enligt statens revisionsverk har Berner blandat sig i frågan på ett högst olämpligt sätt och eventuellt hindrat det statsägda bolaget att försöka få tillbaka pengarna.
Men själv säger hon att hon bara krävt en noggrann behandling av ärendet. Hon har upprepade gånger försvarat sitt agerande.
Riksdagens revisionsutskott tar ställning i februari
Inom de närmaste veckorna väntas riksdagens revisionsutskott komma med sitt betänkande om Berners roll.
Om revisionsutskottet prickar Berner växer antagligen det politiska trycket på henne. Hittills har statsminister Juha Sipilä (C) inte velat kommentera om det i så fall betyder slutet på hennes ministerkarriär.