Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alko om bränderna på chilenska vingårdar: Omöjligt att säga hur utbudet påverkas

Från 2017
Uppdaterad 29.01.2017 00:20.
Över hundra vingårdar har förstörts i skogsbränderna - Spela upp på Arenan

Chile tampas med de värsta skogsbränderna i landets moderna historia. Bränderna har härjat i veckor och krävt tio människors liv. Bränderna kan också slå hårt mot vinindustrin.

Över 240 000 hektar har redan brunnit och elden fortsätter att sprida sig. På bara en natt förstördes över tusen hus i ett område.

- Elden kom på några sekunder. Det blåste som om en demon hade kommit till vår by, berättar en kvinna för nyhetsbyrån Reuters.

Hittills har tio personer bekräftats omkomna i bränderna, bland dem fem brandmän och två poliser. Tusentals människor har förlorat sina hem eller sitt levebröd.

Lågorna sträcker sig högt mot himlen.
Bildtext En man försöker släcka en brand i Maule.
Bild: EPA: ELVIS GONZALEZ

Slår hårt mot vinregionen

Bränderna härjar i Central Valley, som är Chiles viktigaste vindistrikt. Över hundra vingårdar har förstörts i Maule, som är en av Chiles äldsta och största vinregioner.

- Elden passerade och brände alla mina plantager. Jag har fyra hektar och allt brann upp, allt utom mitt hus, sade Susana Molina till Reuters.

Vinodlaren Diego Morales berättar för vintidningen Decanter att han förlorade 25 hektar med 150 år gamla rankor. Han och hans familj försökte förgäves stoppa elden, som närmade sig från flera håll samtidigt.

- Brandmännen var så överbelastade att de anlände fem timmar efter att branden hade passerat. Det här är ett landsbygdsområde där människor lever bland skogar, djur och vingårdar. Här brann ett över 200 år gammalt kulturarv upp, säger Morales till Decanter.

Några hästar står i röken från bränderna.
Bildtext Några hästar står i röken från bränderna.
Bild: EPA: ELVIS GONZALEZ

Svårt att förutspå om finländarnas favoritvin påverkas

Vinindustrin tillför den chilenska ekonomin ungefär 1,5 miljarder dollar per år. Exakt hur stora följder bränderna får för vinodlingen i Chile på lång sikt är svårt att förutspå.

- Det är katastrofalt. Dels har över hundra vingårdar helt brunnit upp, men samtidigt skadas också de druvorna som nu inte bevattnas på grund av bränderna. De skadorna är bestående, säger Felipe Zuniga från det lokala förbundet för vinodlare.

De chilenska vinerna hör till finländarnas favoriter. Enligt Alkos försäljningsstatistik för december 2016 var knappt 30 procent av rödvinet och knappt 25 procent av det vita vinet som finländarna köpte från Chile.

- I nuläget är det omöjligt att bedöma vilka effekter bränderna kan ha för vinproduktionen, de kommande skördarna eller priset på vin. Snart ska druvorna skördas i Chile, skriver Alkos kommunikationsavdelning till Yle Nyheter.

En man inspekterar skadorna efter att elden har dragit vidare.
Bildtext En man inspekterar skadorna efter att elden har dragit vidare.
Bild: EPA: ELVIS GONZALEZ

De värsta bränderna i Chiles historia

Bränder är vanliga under Chiles varma, torra somrar, men det här året är situationen katastrofal. Långvarig torka i kombination med historiskt höga temperaturer gör att elden sprider sig okontrollerat.

President Michelle Bachelet har utlyst undantagstillstånd och kallat branden den värsta skogsbranden någonsin i Chile.

Sammanlagt har ett hundratal separata bränder härjat. Myndigheterna tror att en majoritet av bränderna har startat på grund av mänsklig påverkan och utreder om någon av dem har anlagts.

Över 4 000 räddningsarbetare är involverade i släckningsarbetet. Bland andra USA, Frankrike och Mexiko har skickat hjälp till Chile.

Diskussion om artikeln