Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Schüller om USA-flytten: Kan bli svårt att återvända till Europa

Från 2017
Rasmus Schüller i BK Häcken-dress.
Bildtext Rasmus Schüller lämnar BK Häcken och styr kosan mot Minnesota.
Bild: Magnus Liljegren/IBL

Rasmus Schüller ser den kommande flytten till USA och Minnesota United som ett steg framåt. Men han medger att han transfern kan innebära att det blir svårare för honom att nå de stora europeiska ligorna.

- Det var den grejen jag tänkte allra mest på. Sedan då mitt kontrakt löper ut är det inte lika lätt att bli aktuell för en stor europeisk liga som då man spelar i Europa. Det är jag fullt medveten om. Annars ser jag flytten som ett steg uppåt och som en möjlighet att utvecklas, säger Schüller till Yle Sporten.

”En jätteintressant möjlighet”

Flytten från BK Häcken till Minnesota United blev aktuell då transferfönstret öppnades efter årsskiftet. Schüller övervägde erbjudandet en tid och rådfrågade Markus Halsti, som spelat en och en halv säsong i MLS, innan han tackade ja.

- Sådana här möjligheter kommer inte ofta. Det är något jag vill pröva på. Om jag inte skulle ha gjort det så skulle det vid något skede ha grämt mig. Det här är ett äventyr jag ville pröva på och en jätteintressant möjlighet, säger landslagsmittfältaren.

Kanerva gav tummen upp

Schüllers senaste matcher var landskamperna mot Marocko och Slovenien för ett par veckor sedan. Han sticker inte under stol med att han konsulterade Finlands nya chefstränare Markku Kanerva innan han tecknade MLS-kontraktet.

- Han såg det endast som en positiv grej. Med tanke på framtida landslagsuppdrag så blir det största problemet att anpassa sig till tidsskillnaden. Annars såg han inget negativt över huvud taget i transfern.

Väntar på arbetsvisum

Det är en ivrig 25-åring som kommer att flyga till USA så fort han har fått sitt arbetsvisum. Det är en tid sedan han tränat eller spelat i ett lag i och med att Häckens ledning inte ville ta några risker då de insåg att Minnesota Uniteds ledning menade allvar.

- Resten av laget är redan på träningsläger i Arizona, så jag kommer att flyga dit. Det blir spännande att möta mina nya lagkamrater och se vad MLS går för, säger han.

”Ett bra avtal för mig”

De namnstarkaste spelarna i MLS förtjänar oerhört bra. Internationella storstjärnor som Kaka, Andrea Pirlo och Didier Drogba har en årslön på flera miljoner dollar.

Mindre kända spelare får nöja sig med avsevärt tunnare lönekuvert. Schüller bedyrar att han är nöjd med det kontrakt han tecknade under.

- Min lön kommer inte att vara på Drogbanivå, men det är ett bra avtal för mig.

Minnesota United inleder sin säsong den 3 mars med en bortamatch mot Portland Timbers.

Diskussion om artikeln