Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Slovenien antog lag om att få stänga gränserna

Från 2017
Flyktingar vid Sloveniens gräns.
Bildtext Flyktingar i Slovenien i oktober 2015.
Bild: EPA ANTONIO BAT EPA/ANTONIO BAT

Slovenien sällar sig till skaran europeiska länder som inför striktare regler för personer på flykt som försöker ta sig norrut mot Tyskland eller Norden.

Parlamentet i Slovenien har med rösterna 47 - 18 godkänt en lagändring som möjliggör en temporär stängning av gränsen mot Kroatien för asylsökande.

Syftet med lagändringen är att begränsa inträdet av personer som skulle befinna sig illegalt i landet.

Efter att lagförändringen trätt i kraft kan polisen avfärda asylsökande direkt vid gränsen om exempelvis antalet asylsökande plötsligt ökar. Under den senaste tiden har cirka två tusen flyktingar dagligen passerat gränsen.

Gränserna får också stängas om parlamentet anser det vara viktigt med tanke på landets interna säkerhet eller att den allmänna ordningen är hotad.

Följer grannarnas exempel

Slovenien utgör yttergräns för det visumfria Schengenområdet och landet blev ett centralt transitland i slutet av år 2015 i och med att Ungern stängde sina gränser.

Karta över flyktingströmmen genom Serbien.
Bildtext Exempel på flyktingströmmarna 2015.
Bild: Yle

Slovenien anser sig - i likhet med Ungern och Österrike - ha rätt att agera på dylikt sätt eftersom EU inte verkar kunna komma fram till en hållbar och effektiv lösning i flyktingfrågan.

Landet motiverar beslutet med att man inte vill bli en flaskhals för flyktingströmmen då allt fler länder i närområden stramat åt sin asylpolitik.

Människorättsorganisationen Amnesty International betecknar lagförslaget som ett allvarligt kliv bakåt i fråga om mänskliga rättigheter.

Diskussion om artikeln