"I dag skulle jag aldrig få det jobb jag hade i 22 år"
Vasabon Linda trodde uppsägningen skulle innebära en chans att göra något nytt, men åren har gått och nu är hon inne på sin andra utbildning i hopp om att få jobb. Arbetslösa över 50 år ökar i Österbotten och många har svårt att komma tillbaka.
Pensionsreformen som höjer pensionsåldern trädde i kraft i år, men i Österbotten är en tredjedel av de arbetslösa över 50 år. Även om arbetslösheten minskar överlag i hela landet så är trenden den motsatta för den äldre åldersgruppen.
Trodde på en ny chans
Vasabon Linda är 55 år och blev arbetslös 2012 efter att ha jobbat på samma ställe i 22 år. Efter det utbildade hon sig till florist och fick även ett sommarjobb. Men på grund av brist på arbete även i den branschen så studerar hon nu till planeringsassistent.
När hon blev uppsagd från sitt förra jobb var hon till en början glad över chansen att få göra något annat men hon väntar ännu på den chansen.
- Jag hade gett vad jag kunde ge där, och tänkte "nu får jag en chans att göra något annat som jag tycker om", men mitt i allt satt man där och hade ingenting. Månaderna gick, åren gick, och nu är jag här, så det blev ju inte som jag tänkt.
Linda vill gärna jobba och har sökt flera jobb sedan hon blev arbetslös, men hon tror hennes ålder påverkar chanserna.
- Jag är dålig på finska också så det är kanske största nackdelen, men nog vill de ha unga pigga tjejer på sina ställen.
Önskar få feedback
Framför allt önskar Linda att arbetsgivarna skulle höra av sig och förklara varför hon inte fått de jobb hon sökt, så hon vet vad hon kan ändra på.
- De skulle kunna ringa och säga varför man inte ens kommit till en intervju, om det beror på åldern eller något annat.
Arbetsgivarna har ett ansvar att utbilda sin personal
Helvi Riihimäki, direktör på Österbottens arbets- och näringsbyrå, säger att personer över 50 år drabbas proportionellt mest av uppsägningar än andra åldersklasser.
- Fastän man tar en till utbildning, så är det i det här arbetsmarknadsläget svårare att få jobb om man tävla med yngre med en färsk utbildning, säger Riihimäki.
Guy Ahonen, professor emeritus och tidigare direktör på Arbetshälsoinstitutet, säger att digitaliseringen och den ständiga förändringen av arbetslivet är två faktorer som gör att många arbetsgivare hellre satsar på yngre arbetskraft.
- Man föredrar yngre just på grund av förändring, och yngre anpassar sig ofta lättare till förändring i arbetslivet, så digitalisering och förändring är båda faktorer som arbetar emot äldre arbetskraft.
Ahonen menar att digitaliseringen medfört att det inte räcker med utbildning en gång i livet, utan att det krävs en ständig utbildning av arbetstagarna. Därför har arbetsgivarna ett stort ansvar för vilken utbildning som ges åt personalen, enligt Ahonen.
- Det är viktigt att man satsar på hela personalen under hela karriären och inte minskar på utbildningssatsningarna på de äldre. Det gör att de äldre lättare skuffas ut ur arbetskraften och om man blir arbetslös, så är det nästan omöjligt att komma tillbaka om man inte har de kompetenser som krävs.
Ahonen vill också lyfta fram att äldre personer har många egenskaper som yngre inte har, och som ofta kanske glöms bort.
- Förutom en längre erfarenhet, så visar forskning att äldre arbetskraft satsar mer på gemenskapen på jobbet. Så det är många egenskaper som är bra, men som man lätt glömmer bort som arbetsgivare och enögt ser på de nya kraven som arbetslivet ställer.
Det gäller att uppdatera sin kompetens
Ahonen säger att det också är upp till arbetstagarna och de arbetssökande att hänga med i utvecklingen och uppdatera sin kompetens för att lättare få arbete.
Linda berättar att dataprogrammen utvecklades ständigt på hennes förra jobb, och även om man fick studiedagar för att lära sig, så gällde det att ha eget intresse och ta initiativ. Dessutom fick man inga intyg för det man lärde sig på egen hand.
- Jag skulle aldrig i livet få det jobbet jag haft i 22 år om jag skulle söka det, för jag har inte några sådana papper, säger Linda.
Det är därför som Linda också har valt att studera vidare, men även om hon tycker om att studera så är det svårt att hålla motivationen uppe.
- Åren bara går och inte hjälper det att bara studera, man skulle vilja ha lite pengar också.
Jobbiga frågor från omgivningen
Riihimäki, förstår att det är tufft för de som närmar sig 60 att hitta motivation till att skaffa den kompetens som krävs för att kunna konkurrera med de yngre. Hon säger att det behövs stöd från både samhället och den egna omgivningen.
- Att hitta en ny bana så kräver att man tror och vågar marknadsföra sig själv, trots att det finns yngre som tävlar om samma jobb.
Linda berättar att man känner sig halv när man är arbetslös och tycker det är jobbigt när många frågar om ens sysselsättning. Hon tycker man kunde sänka pensionsåldern istället för att höja den.
- De skulle sänka, så folk kan vara fattiga pensionärer istället för att vara mittemellan. Man känner sig så dålig när alla frågar: "Vad jobbar du med? Du har ju många år kvar att jobba än!" Jo visst har jag det, men man måste ju först få en chans!
Hoppas på en ljusare framtid
Enligt Ahonen så har Finland varit tidigare ganska bra på att öka sysselsättningen bland äldre arbetstagare, och han hoppas att det här är en tillfällig svacka.
- Det gäller att inte tappa greppet. I den nuvarande regeringens program så finns de här satsningarna inte så tydligt med och det kan lätt gå så att man glömmer bort denna utmaning. Men på grund av hela vårt sociala försäkringssystem, så är det viktigt att alla människor hänger med så länge som möjligt i arbetslivet.
Riihimäki tror att situationen kan bli bättre framöver och hon ser många små positiva tecken hos företagen och i hela landets ekonomi. Men hon påminner att Österbotten följer konjunkturerna lite långsammare och att det tar tid innan uppsvinget börjar förverkligas med fasta anställningar.
- Men folk går i pension och det kommer inte så stora årskullar till arbetsmarknaden just nu, så det kommer behövas efterträdare. Man kan inte spara in alla jobb när folk går i pension, säger Riihimäki.
Riihimäki berättar att de uppmuntrar arbetssökande att också söka sig till andra orter där det finns mer jobb. Ett råd som Linda har tänkt följa.
- Jag är en obotlig optimist så nu håller jag på att flytta till en annan ort. Jag har en dröm att det ska lyckas bättre där, så jag har sökt sommarjobb och lite annat, säger Linda med ett försiktigt leende.
Arbetslösa diplomingenjören Robert fick nej i arbetsintervju: "Mitt CV var för bra"
Esbobon Robert sparkades från Nokia 2012.