Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Slovenien får stänga gränsen, branden i Påmark under kontroll

Från 2017
Uppdaterad 27.01.2017 06:31.
Flyktingar väntar på att få mat vid den slovenska gränsen den 21 oktober 2015.
Bild: EPA/ANTONIO BAT

Vi berättar vad som har hänt medan du sov och uppdaterar dig för dagen.

Läget inrikes:

Brandkåren i Satakunta har under natten lyckats släcka en brand vid en plastfabrik i Påmark som ligger en bit norr om Björneborg. Branden fick stor uppmärksamhet i går kväll eftersom rökutvecklingen var så kraftig att myndigheterna sände ut en varningsmeddelande om att lokalbefolkningen skulle hålla sig inomhus - vid midnatt var faran över.

Det har hittills varit ganska så byråkratiskt för företag att ge användaren en möjlighet att identifiera sig på ett säkert sätt via sin nätbank eller teleoperatör. Men det ska snart bli både lättare och billigare.

Vasa stad har vid flera tillfällen haft kotakt med Tesla om att få elbilstillverkaren att placera en så kallad gigafactory i staden.

Miljörorganisationen Luonto-Liitto ordnar demonstrationer mot vargjakten i dag. De äger rum i Helsingfors, Åbo och Tammerfors. Organisationen befarar att den pågående jakten minskar vargstammen med en fjärdedel.

Läget utrikes:

USA:s president Donald Trump och Storbritanniens premiärminister Theresa May träffas i dag. May är den första statschefen som besöker Trump. Brittiska lagstiftare har uppmanat May att ta upp klimatförändringen, men det troliga är att de fokuserar på bilateral handel.

Slovenien sällar sig till skaran europeiska länder som inför striktare regler för personer på flykt som försöker ta sig norrut. Parlamentet i har med rösterna 47 - 18 godkänt en lagändring som möjliggör en temporär stängning av gränsen mot Kroatien för asylsökande.

Jemen hotas av en humanitär katastrof och hungersnöd kan hota landet redan i år, uppger FN. Cirka 14 miljoner människor, nästan 80 procent av befolkningen, är i behov av humanitär hjälp och minst två miljoner människor är i akut behov av mathjälp.

Vädret: Mest uppehåll i hela landet. I väster -1..+2 grader, i öster -2..+2 grader och i norr +2..-3 grader.

Diskussion om artikeln