Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN: Jemen hotas av hungersnöd

Från 2017
Interna flyktingar i norra Jemen, Khamer.
Bildtext Flyktingläger i norra Jemen
Bild: Läkare utan gränser/Malak Shaher

Jemen hotas av en humanitär katastrof och hungersnöd kan drabba landet redan i år, uppger FN. Krisen i Jemen är den mest akuta i världen just nu, enligt organisationen.

– Konflikten i Jemen är den primära katastrofen i världen. De behöver genast en stor mängd livsmedel för att hungersnöd ska kunna undvikas, säger Steven O'Brien som är chef för FN:s nödhjälp.

Ungefär 14 miljoner människor, det vill säga nästan 80 procent av populationen i Jemen är i behov av humanitär hjälp.

– Hälften av dem lider av allvarlig brist på livsmedel. Åtminstone två miljoner är i behov av akut mathjälp för att hållas vid liv, säger O’Brien.

Situationen är särskilt allvarlig för de två miljoner spädbarn i Jemen som är undernärda.

10 000 döda i konflikten

FN kräver att man får till stånd ett eldupphör i Jemen för att den humanitära hjälpen ska kunna nå fram. Dessutom kräver man att politiska förhandlingar för att stoppa kriget inleds.

Ungefär 10 000 har dött i konflikten i Jemen enligt FN, 3 800 av dödsoffren uppskattas ha varit civila.

Jemen hamnade i en svår situation då koalitionen ledd av Saudiarabien i mars 2015 inledde bombningar mot huthirebeller. Saudiarabien misstänker att ett huthistyre i dess södra grannland kan bli ett fäste för ärkerivalen Iran.

Rebellerna har erövrat Jemens huvudstad Sanaa samt andra städer i landet. Det har varit svårt att få fram den humanitära hjälpen till de olika delarna av landet.

Diskussion om artikeln