Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

20 år med BUU-klubben

Från 2017
Uppdaterad 03.02.2017 15:26.
BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck vinkar till tittaren från buu-klubbsrummet
Bildtext BUU-klubbsledarna Hanna Enlund och Staffan Gräsbeck

Den 2 februari 1997 föddes något som skulle bli större och mer långlivat än någon då kunde ana: BUU-klubben sändes för första gången. De första BUU-klubbsledarna hette Kim Svennblad och Mikaela “Kicki” Strömberg.

Den första tiden var BUU-klubben oftast direktsänd, och programledarna hade formellt rollen som TV-hallåa för barn. Men småningom fick vi på barnredaktionen hälsningar att det egentligen inte är meningen att hallåor ska klippa och klistra och tapetsera väggarna i hallåstudion. Då blev BUU-klubben det som den fortfarande är i TV idag: en på förhand bandad inramning av filmerna som riktar sig till publiken i åldern 3-7 år. “Inramning” är i och för sig ett missvisande ord. Det som BUU-klubbsledaren gör i studion är ofta så intressant och dramatiskt att många barn fascineras mer av ramen än av filmerna.

App och Arena

Snart skapades också BUU-klubbens hemsida, buu.yle.fi. Via den har barnen aktiverats till att svara på frågor, rösta och förstås spela, pyssla och titta på videor. Lagom till 20-årsjubileet lanserades nyligen appen BUU-klubben, där alla de nyaste spelen och pysslen dyker upp. Förutom App och TV lever BUU-klubben också som audio: BUU-radion sänds varje söndag, och på Barnens Arena hittar man både radiosändningar, sagor och korta hörspel.

Stärker barnens identitet

Den som producerar finlandssvensk barnkultur jobbar i en flerdubbel minoritetsposition. Det gäller att göra den situationen till en resurs, och bjuda på det som varken det finskspråkiga eller det rikssvenska programutbudet för barn kan prestera: program som lyfter fram och bekräftar just den vardag där BUU-klubbens primära publik lever i. BUU-klubben är en viktig plattform för de svenskspråkiga och flerspråkiga barnen i Finland. Den identitetsskapande faktorn är stark. BUU-klubben är ett vardagsrum där barnen och BUU-klubbsledarna leker och lär - på finlandssvenska.

Vem blir BUU-klubbsledare nummer 30?

Sedan starten 1997 har BUU-klubben haft 29 BUU-klubbsledare. Här följer en kavalkad:

BUU-klubben 20 år - Spela upp på Arenan

Och här är namnen på de 29 BUU-klubbsledarna:
Kim Svennblad, Mikaela ”Kicki” Strömberg, Tomas Nyberg, Malin Bredbacka, Sara Lampén, Sonja Österberg, Christoffer ”Putte” Isaksson, Nina Ijäs, Wille Korander, Andreas Back, Rufus Hedengren, Axel Aminoff, Johannes Östergård, Matti Raita, Heidi Grandell, Henric Öhman, Ville Vuorelma, Maja Ottelin, Cesar Kurtén, Jonathan "Jontti" Granbacka, Elin Grönholm, Stefanie "Fifi" af Björksten, Linda Sundberg, Niclas Runeberg, Sofia Wredlund, Pontus Johansson, Staffan Gräsbeck, Hanna Enlund, Eva Fyrqvist

Diskussion om artikeln