Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Kolumn: Skam är en av de bästa serierna någonsin

Från 2017
Uppdaterad 27.01.2017 13:20.
Evelina Volanen och Ronja Eklund
Bildtext Praoeleverna Evelina Volanen och Ronja Eklund prisar serien Skam.
Bild: Yle/Patrik Rosström

Den norska ungdomsserien Skam tog även oss med storm. Vi tycker att Skam är en av de bästa serierna vi har kollat på eftersom den är väldigt realistisk.

Man kan relatera till väldigt mycket av vad som händer i serien eftersom den handlar om ungdomar och deras problem, deras ställning i samhället och deras olika ideal.

Serien tar till exempel upp svartsjuka, hat och elaka rykten. Eva, som är en av seriens huvudpersoner, fick till exempel en massa skit för att hon i misstag hade ihop det med någon annans pojkvän. Det är sådant som vi också kan märka i vår skola.

Vi började kolla på serien eftersom många rekommenderade den. Det talades också mycket om den på sociala medier.

Vi tycker att Skam tar upp bra ämnen som till exempel homosexualitet. Vi tror att det garanterat kan hjälpa någon att komma ut ur skåpet eftersom serien visar att det är okej och att de flesta accepterar det.

Händelserna är verkligen tagna från verkligheten.

Skam utspelar sig dock i en storstad och vi bor i en liten stad. Det betyder att alla rykten sprids mycket snabbare här och det kan också vara jobbigare. Men i allmänhet så är i det stora hela ganska likadant här i Ekenäs som där i Oslo.

Vi tror nog att det är mest flickor som kollar på Skam, men även en hel del pojkar eftersom serien är könsneutral.

Många pojkar kanske inte vågar erkänna att de tittar på Skam. Deras kompisar kanske har sagt att serien är flickig och löjlig, att man är bög om man kollar på den och att man kan bli utfryst av sina så kallade kompisar om man kollar på den.

Vi fastnade för serien eftersom den är så udda, då det inte är någon som har satt ner sig och sagt att "jag vet mycket om dagens ungdomar, jag kan skriva en serie om dem". Händelserna är verkligen tagna från verkligheten och det skiljer serien från alla andra serier vi känner till.

Text: Ronja Eklund och Evelina Volanen
praoelever från Ekenäs högstadieskola, årskurs 9

Diskussion om artikeln