Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hela städer förstörda i skogsbränderna i Chile

Från 2017
En passagerare i en bucklig bil viftar med den chilenska flaggan då bilen kör genom brandförstörda Santa Olga i Chile 26.1.2017
Bildtext En bil med den chilenska flaggan i topp susar genom förstörda Santa Olga 26.1.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Tio människor har hittills omkommit i skogsbränderna i centrala Chile. Nästan alla invånare i Santa Olga lyckades fly, men småstaden blev en av de orter som nu totalförstörts i bränderna.

Lågorna slukade posten, daghemmet och omkring 1 000 hem. Kvarlevorna efter en person hittades i ruinerna, men ungefär 6 000 invånare i Santa Olga lyckades ta sig undan oskadda.

Santa Olga ligger ungefär 360 kilometer söder om Chiles huvudstad Santiago.

En mardröm utan ände

- Det här är en extremt allvarlig situation. Den är fasansfull, en mardröm utan ände, sade Carlos Valenzuela som är borgmästare i den närmaste större staden, Constitucion.

Också kuststaden Constitution har brandhärjats och där har bränderna krävt minst två människoliv. De flesta av dödsoffren i skogsbränderna har varit brandmän och poliser.

Chilensk brandman bland lågorna i Constitucion 26.1.2017
Bildtext Chilensk brandman bland lågorna i Constitucion 26.1.2017
Bild: AFP / Lehtikuva

Bränderna i centrala och södra Chile har pågått sedan början av november. Skogsbränder är vanliga under den chilenska sommaren.

De har ändå varit ovanligt allvarliga i år och speciellt under den senaste veckan. Situationen har förvärrats av kraftiga vindar och torka. Över 240 000 hektar mark har förstörts i bränderna och tusentals människor har tvingats fly sina hem.

President Michelle Bachelet har beskrivit bränderna som de värsta i landets historia och utlyst katastroftillstånd.

Diskussion om artikeln