Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Själö ska bli skärgårdens nya pärla

Från 2017
Uppdaterad 30.01.2017 09:04.
själö
Bildtext Åbo universitets brygga på Själö.
Bild: YLE Åboland

På fredagen blev det klart att företaget Skärgårdskompaniet hyr byggnader av Åbo universitet på ön Själö i Åbolands skärgård. Målet är att skapa en turismverksamhet på ön.

Att Skärgårdskompaniet tror hårt på turismverksamhet på Själö bottnar mycket i företagets tidigare etablering på ön Örö.

- Skärgårdskompaniet har goda erfarenheter från det samarbete vi har på Örö som till viss del liknar det här. Där man har historia, natur och en gammal kultur. På Örö från 1900-talet och i Själös fall ända från 1600-talet, säger företagets vd Herrick Ramberg.

Åbo universitet har bedrivit verksamhet på Själö ända sedan 1960-talet. En verksamhet som enligt Ramberg också kommer att synas tydligt framöver.

- Det här är en symbios med Åbo universitets verksamhet där man samtidigt öppnar Själö för resande och turismservice. Det är ett samarbete som byggs ut med universitetets havsforskningsinstitution som finns på Själö. Man kommer att kunna erbjuda restaurang, café, guidning och boendeservice plus viss hamnservice för besökande. Att para ihop de här olika sakerna är väldigt intressant. I dagsläget erbjuds inte mycket annat än att man kan besöka ön, men framöver blir det betydligt mer aktivitet på ön och då kanske man vill spendera mycket mer tid på ön. Forskarna från universitetet får nu också en bättre möjlighet att öppet berätta för besökarna vad de håller på med.

Skärgårdskompaniets vd Herrick Ramberg och Åbo universitets rektor Kalervo Väänänen skriver på hyresavtalet.
Bildtext Skärgårdskompaniets vd Herrick Ramberg och Åbo universitets rektor Kalervo Väänänen skriver på hyresavtalet.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Herrick Ramberg lyfter fram flera olika syften med det här samarbetet.

- Man vill öppna Själö för besökare och man vill också kunna berätta om universitetets verksamhet på Själö. Det blir ett öppnare universitet, men man får inte heller glömma bort den intressanta historia som Själö erbjuder. Ändå från 1619 fram till i dag och alla olika faser som ön har genomgått. Sedan är naturen fantastisk och byggnaderna är otroligt vackra. Hela helheten är också välskött, så det här är ett mycket intressant utflyktsmål.

Skärgårdskompaniets vd uppskattar att det här nya samarbetet kommer att skapa 15 nya tjänster.

- Det har skapar nya arbetstillfällen och om någon är intresserad, så välkommen att ta kontakt. Det handlar om sommarjobb, alltså från maj till halva september. Sedan finns det vissa personer som kommer att jobba längre än så, eventuellt året runt.

Åbo universitets rektor Kalervo Väänänen och Skärgårdskompaniets vd Herrick Ramberg.
Bildtext Åbo universitets rektor Kalervo Väänänen och Skärgårdskompaniets vd Herrick Ramberg diskuterar samarbetet på Själö.
Bild: Yle / Peter Karlberg

Tidigare år har ön besökts av runt 9 000 personer per år.

- Själö har goda förutsättningar för att bli ett intressant resmål tack vare sin närhet till Åbo, sina goda förbindelser med lilla ringvägen och förbindelsetrafiken. Plus att ön ligger nära flera av de aktiva farlederna. Ett populärt resmål kan det bli, men det är inte frågan om någon massturism. Boendeservicen innebär också att man kan ha konferenser på Själö, eller om man bara vill komma ut i skärgården så finns det boendemöjligheter för det också.

Själö har goda förutsättningar för att bli ett intressant resmål.

Herrick Ramberg menar vidare att man bör skynda långsamt och inte ha för höga besöksförväntningar direkt från start.

- Man måste framskrida steg för steg. Självklart kommer det här att väcka ett intresse, men den mer synliga ökningen märks nog först om ett år när researrangörer och kunder känner till vad som erbjuds. Jag ser också positivt på de kringeffekter det här kommer att skapa för alla företagare. Den erfarenheten har vi också från Örö. Först var folk rädda, att stör det Vänö, Rosala eller Kasnäs, men sist och slutligen har det gynnat alla och vi har ett mycket bra samarbete. Så jag hoppas på att vi nu får ett lika bra samarbete på Själö.

Läs mer om Åbo universitets verksamhet på Själö (på finska)
Själö på kartan

Diskussion om artikeln