Hoppa till huvudinnehåll

Sex & sånt

Är kondom eller p-piller säkrare?

Från 2017
P-piller och kondomer.
Bildtext P-piller och kondomer har lite olika funktion.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012

Hej! Jag är en flicka på 15 år. Jag undrar vilket som är säkrare, kondom eller p-piller?

Man kan säga att både kondom och p-piller är säkra och bra preventivmedel, men de fungerar ju på helt olika sätt. Kondomen skyddar inte bara mot graviditet utan också mot könssjukdomar, vilket inget annat preventivmedel gör.

Risken med kondomer är kanske snarast att man inte har dem med sig när man skulle behöva dem, att man sätter på dem fel eller att man råkar söndra dem med naglar eller smycken.

Det är också viktigt att ha dem på under hela samlaget för annars är de inte alls särskilt säkra. Ibland händer det också att kondomer spricker trots att man har gjort allting rätt, och då ska man ta dagen efter-piller vilka man får receptfritt från apoteket om man är femton år fyllda.

P-piller är kanske snäppet säkrare än kondomer, men det förutsätter att man kommer ihåg att ta dem varje dag och vid samma tidpunkt, regelbundet. Om man glömmer att ta några piller är de inte alls särskilt pålitliga mera. P-pillren skyddar ju inte heller alls mot könssjukdomar. Vilket preventivmedel man ska välja beror kanske på i vilken situation man är. Om man är i ett fast förhållande och vet att ingendera har en könssjukdom tycker jag att p-piller ofta är ett bekvämt alternativ. Har man sex med många partners eller om man inte är säker på att båda i ett förhållande är fria från könssjukdomar tycker jag att kondom är ett bättre alternativ.

Hälsningar,
Suss Åhman, sakkunnig i sexualitet