Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mumintrollen goes opera

Från 2017
Uppdaterad 27.01.2017 18:39.
Muminoperan av Ilkka Kuusisto - Spela upp på Arenan

Efter en omkring 40 års paus blir det nypremiär för Ilkka Kuusistos Muminopera i Helsingfors. Den nästan bortglömda operan har dammats av och utgör nu en del av Finlands 100-årsjubileumsprogram.

Muminoperan av Ilkka Kuusisto baserar sig på Tove Janssons bok Farlig Midsommar. Efter urpremiären 1974 sattes den upp bara ett par gånger på olika håll i landet men nu återuppstår den på Helsingfors Konservatorium, i ny regi av Ville Saukkonen. Han är eld och lågor.

- Operan är fartfylld och publikvänlig och en fin föreställning som barn och föräldrar tillsammans kan njuta av!

Enligt Saukkonen lämpar sig Muminfigurerna utmärkt för operascenen. Men det finns en stor utmaning: Kostymerna. I Muminoperan ser nämligen alla figurer ut precis som de ska, stormagade och stornosade.

- Det största problemet har varit nosarna och huvudena och hur vi ska få sången att höras genom dem. Men tillsammans med kostymören och scenografen har vi hittat riktigt bra lösningar.

Muminoperan av Ilkka Kuusisto
Bild: Yle/Åsa Thodén

Utmanande att sjunga med muminhuvud

Största delen av solisterna och orkestern består av studerande vid konservatoriet, men också några studerande vid Sibelius-Akademin finns med. En av dem är basbarytonen Ronnie Karlsson, som gör Muminpappan i den första bemanningen. Han håller med om att kostymerna fungerar, men medger samtidigt att det inte är alldeles lätt att sjunga iklädd en muminkostym.

- Det är väldigt annorlunda. Vi ska hela tiden sjunga inne i det här huvudet, och det gör att vi hör vår röst inne i det här huvudet väldigt mycket.

Med ett stort muminhuvud på sig går det förstås inte heller att använda sitt ansikte för att visa uttryck och grimaser, påpekar Karlsson. Det gör att solisterna istället är tvungna att använda sina händer och armar väldigt mycket för att uttrycka sig och för att särskilt den yngre publiken ska begripa vem det är som har ordet just nu.

- Dessutom är det väldigt varmt därinne, efter en föreställning är man alldeles blöt av svett. Och så är det också lite svårt att se, så det gäller att röra sig försiktigt. Men bra går det!

Ronnie Karlsson, operasångare
Bild: Nationaloperan/Selma Paavola

Endast på finska

Muminoperan bygger alltså på boken Farlig Midsommar, och liksom i boken drabbas Muminfamiljen också i operan av en stor översvämning efter ett vulkanutbrott. Men istället för att landa på en kringdrivande teater som i boken, hamnar familjen förstås här på en opera.

Muminoperan rekommenderas för barn från sju år uppåt men lämpar sig säkert också för lite yngre barn - trots att både Mårran och Hattifnattarna är med på ett hörn.

För svenskspråkiga barn och familjer kan påpekas att operan sjungs på finska, och också textningen finns enbart på finska. Men för den som har läst sin Mumin torde det inte vara något problem att hänga med.

Diskussion om artikeln