Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Augustin Hadelich - stjärnviolinist mot alla odds

Från 2017
Violinisten Augustin Hadelich
Bildtext Augustin Hadelich
Bild: ©2012 Rosalie O'Connor Photography

Av sin omvärld har Augustin Hadelich betecknats som ett underbarn. Han föddes år 1984 i Italien av tyska föräldrar och inledde studierna i violin redan som 5-åring. Då han var i 8-9 årsåldern gav Hadelich kontinuerligt små konserter och i de tidiga tonåren agerade han solist med symfoniorkestrar. En allvarlig olycka som inträffade då han var 15 år gammal höll dock på att sätta stopp för framgångssagan.

I hemmet musicerade man mycket, föräldrarna var amatörmusiker (fadern cellist) och också syskonen sysslade med musik. För Augustin Hadelich stod det dock klart redan i tonåren att musiken skulle bli mera än bara en hobby.

En av Hadelichs favoritkonserter, Béla Bartóks andra violinkonsert, var under arbete redan tidigt; han började öva på den som 9-åring och i 11-årsåldern kunde han den utantill.

Hadelich, som besökte Helsingfors i januari 2017, menar att den nuvarande karriären har mycket få likheter med barndomstidens musikliv. Det syns bland annat så att då Hadelich idag besöker en orkester som dess solist kan det vara att ingen i orkestern minns att han spelat med den som barn. Hadelich kommer att besöka Dresden inom en snar framtid - när han avtalade om uppdraget var det ingen som visste att han varit där förut.

Mot slutet av underbarnstiden blev det tungt att leva upp till förväntningarna och när barndomen är förbi inser man plötsligt att man står där som en violinist bland andra violinister och att man måste förtjäna sin plats enbart med hjälp av sina färdigheter som musiker.

Mot alla odds

Trots underbarnstiden och tävlingssegrarna har livet inte varit en resa från klarhet till klarhet. Då Hadelich var 15 år råkade han ut för en olycka som hör till de mest fruktade, att bli offer för en eldsvåda. I ett uthus på hemgården kom han att hantera eldfarliga vätskor, vilket hade ödesdigra påföljder. Han brände sig illa, men efter rehabiliteringen inklusive flera operationer och hudtransplantationer lyckades Augustin Hadelich komma igen.

Tiden tillbaka tog över två år och då läkningen hade gått tillräckligt långt började han skaffa sig motivation för att återuppta violinspelandet.

- Men eftersom jag som 15-åring redan var inställd på en violinistkarriär så var det lättare att skaffa sig motivation för övandet.

Tävlingarna öppnade dörrar

2005 besökte den då 21-årige Hadelich Helsingfors för att delta i en av världens mera prestigefyllda musikertävlingar, den internationella Jean Sibelius violintävlingen. Hadelich nådde till andra omgången men då de åtta finalisterna skulle utses föll Hadelich bort, till många sakkunnigas bestörtning. Pressen som följde med tävlingen på nära håll betecknade bortfallandet som en skandal.

Hadelich själv tog saken med ro och siktade vidare till följande tävling, om möjligt den ännu mer prestigefyllda Indianapolistävlingen i USA 2006. Han klarade tävlingen med glans och utgick med segern.

Idag har det gått över tio år sedan den första tävlingssegern i Indianapolis. Några år före segern hade Hadelich flyttat till New York, där han utbildade sig vid anrika Juilliard School of Music. Den avgörande dörröppnaren till soloestraderna var dock tävlingarna.

- Det är en annorlunda process att spela för en jury än att spela för en publik. Då man tävlar spelar man mot andra människor, inte tillsammans med dem.

Efter tävlingen i Indianapolis hade Hadelich en känsla av att den fick vara den sista - att förväntningarna var inlösta - men ändå kändes det som om det inte räckte. Hadelich säger att han spelar helt annorlunda idag än då han förberedde sig för tävlingarna i ungdomen.

Viloinisten Augustin Hadelich
Bildtext Leif Nystén träffade Augustin Hadelich.
Bild: Yle / Leif Nystén

Stradivariusraritet till låns

År 2011 fick Augustin Hadelich till låns en Stradivarius, en raritet från år 1723, känd under namnet Kiesewetter-Stradivarius, uppkallad efter tonsättaren och violinisten med samma namn. Raphael Kiesewetter ägde violinen i början av 1800-talet och enligt Hadelich är det fråga om inte bara en mycket fin violin av sin tid utan också en av Stradivarius' bästa från hans sena produktion: violinbyggaren var över 80 år då han byggde violinen. Bland andra Maxim Vengerov har haft den i sin vård före Hadelich.

- För 11 år sedan lämnade min föregångare, som jag känner bra, violinen i en taxi i New York. Chauffören var storsint nog att lämna tillbaka violinen till hittegodsbyrån. För det belönades chauffören med utmärkelser och pris ur borgmästarens hand.

Ägarna till violinen bor i Buffalo och violinen förvaltas av Stradivariussällskapet i Chicago. Som innehavare måste Hadelich sköta service och underhåll och dessutom ingår skyldigheter att uppträda på beställning.

Helsingfors kär konsertestrad

Hadelich berättar att han tycker mycket om att vara i Finland, de få minnena är enbart positiva. Med Helsingfors Stadsorkester gav han Mozart år 2010 och med Radions Symfoniorkester bjöd han på Thomas Adés violinkonsert 2016. I början av året var han här igen och uppträdde då för en fullsatt salong som solist med Helsingfors Stadsorkester under ledning av musikervännen Miguel Harth-Bedoya.

Augustin Hadelich lever ett kringflackande solistliv. Konsertkalendern på Hadelichs webbsida sträcker sig till slutet av maj och innehåller ett fyrtiotal konserter i Europa och USA.

Nu gör Augustin Hadelich det som han vill göra, förverkligar sin dröm. Han spelar, reser och känner hur det hårda arbetet har burit frukt.