Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Miljöproblem efter trafikolyckan i Bjärnå, men inte efter branden i Påmark

Från 2017
Lätt brännolja har runnit ut i Kvarnträsket
Bildtext Arkivbild
Bild: Yle/ Christopher Marins

Den olja som läckte ut i samband med en trafikolycka i Bjärnå på torsdag morgon kommer att påverka miljön långt in på våren. Det säger experter vid Egentliga Finlands NTM-central, efter att de på fredagen granskat skadorna.

En långtradare som transporterade olja körde av stamväg 52 i Bjärnå, nära gränsen mellan Egentliga Finland och Västnyland. Ingen skadades i olyckan, men cirka 7 000 liter eldningsolja rann ut i Kisko å och i näromgivningen.

Räddningsverket lyckades suga upp en del av oljan från isen, men det mesta hann åka ner i ån. Trots att man satt ut oljebommar, misstänker man att olja hunnit sprida sig under isen och att det sista kommer fram först då isarna smälter på våren.

Cirka en kilometer från olycksplatsen längs Kisko å finns forsarna vid Näse gård (Latokartanonkoski), vilka har ett naturskydds- och fiskerivärde, eftersom där finns laxfiskar som leker. Det är ännu för tidigt att säga hur oljeolyckan påverkat fiskbeståndet.

Också en del jordmassor måste grävas bort, eftersom olja troligtvis också sugits in i marken, trots att det finns tjäle.

Troligen inga miljöskador efter branden

På torsdag kväll brann en hög plastavfall i Påmark, nordost om Björneborg. Branden orsakade kraftig rökbildning och invånare uppmanades att stanna inomhus ända tills faran var förbi.

Tre brandmän skadades under släckningsarbetet, men miljöskadorna ser ut att bli små.

Det användes mycket släckningsvatten och -skum då branden släcktes, vilket sköljdes ner mot Påmark å, men vid fredagens miljögranskning verkade det som att det mesta samlats på isen i ån. NTM-centralen tog ändå för säkerhets skull vattenprov för att kontrollera saken.

Det plastavfall som blev kvar efter branden har inte hamnat i ån.

Diskussion om artikeln