Tuomioja: Inte ens Hitler gjorde som Trump
Den amerikanske presidenten Donald Trump har bara suttit en vecka vid makten och redan nu är farten hisnande. Trump vill tvinga Mexiko att betala byggkostnaderna för en över 3000 kilometer lång mur vid gränsen och hotar med en strafftull på 20 procent om Mexiko inte ger med sig. Skendränkning som tortyrmetod har han också betecknat som effektiv.
Två finländska politiker med utrikespolitik som specialitet är båda djupt oroade, men hoppas att den amerikanska kongressen ska kunna sätta stopp för en del av Trumps idéer. Erkki Tuomioja, socialdemokratisk riksdagsledamot och Petri Sarvamaa, samlingspartistisk europaparlamentariker, verkar medtagna över det som sker.
– Det här är något som vi inte har sett tidigare, inte ens Hitler kom med sådana krav att man själv måste betala för den ondska man utsätts för, säger Finlands tidigare utrikesminister Erkki Tuomioja om de strafftullar som Trump hotar Mexiko med för att få igenom sitt murbygge.
Hitler gjorde det genom krig i stället och Tuomioja hoppas att det inte blir något sådant nu.
– Men de här åtgärderna är ju fientliga och det här är en inåtriktande nationalism som nu är rådande i USA, säger Tuomioja.
Tuomioja är Finlands långvarigaste utrikesminister genom tiderna. Han var utrikesminister i sammanlagt elva år delat i två olika perioder. Han är bekymrad över världsläget efter valet av Trump till president.
– Vi lever i en mycket osäker tid i världen, vad som helst kan hända.
Han påpekar att Trump har överraskat med att han har hållit fast vid det som han lovade under valkampanjen.
– Det är ju lite oväntat, säger Tuomioja och skrattar till.
Han påpekar ändå att det är en helt annan sak om Trump får en majoritet av den amerikanska kongressen med sig. I Finland uttryckte den utrikespolitiska ledningen förhoppningar om att Trump inte menade vad han hade sagt i valkampanjen.
– De hoppades att han inte menade vad han hade sagt och det var en förhoppning, säger Tuomioja.
USA förlorar på protektionismen på lång sikt
Globaliseringen och frihandelspolitiken verkar vara impopulär på många håll och protektionismen, det vill säga att tullar återinförs, verkar vara den senaste trenden, men Tuomioja tror inte att det är slutet på den internationella frihandelspolitiken.
– Den är slut för USA:s del, det är ju klart, men det återstår att se vilka beslut som fattas i Världshandelsorganisationen WTO, USA är bundet att följa WTO-reglerna. USA kan inte unilateralt göra sådant utan att det får konsekvenser, tror Tuomioja.
Han påpekar att Mexiko i så fall har rätt att vidta motåtgärder.
– Men det är åtgärder som bara ytterligare förvärrar situationen för båda länder, bedömer Tuomioja.
Tuomioja tror inte att det här leder till ett handelskrig eftersom ingen annan är villig att ge sig in i ett sådant.
– I första hand kommer det att drabba USA självt. Landet vinner kanske på kort sikt, men på lång sikt kommer kostnaderna hela tiden att öka om det här håller i sig, tror den tidigare utrikesministern.
Han påpekar att USA är ett av de länder som har gynnats mest av globaliseringen och frihandeln.
– Tanken att USA kunde dra ytterligare nytta av protektionism är ju helt galen, det är alla ekonomiska experter ense om, menar Tuomioja.
”Trumps politik gör de rika ännu rikare”
Kritiken mot globaliseringen är i alla fall inte något som bara har kommit från Trumps läger. Också delar av den politiska vänstern har motsatt sig planerade frihandelsavtal mellan USA och EU.
– Globaliseringen är en utmaning och vi måste ta itu med de negativa konsekvenserna av globaliseringen som har lett till en dramatisk ökning av inkomst- och förmögenhetsklyftor, säger Tuomioja.
Han anser att ingenting som Trump gör kommer att minska klyftorna - tvärtom.
– Han har lovat ytterligare skattesänkningar och han kommer att göra de rika i USA ännu rikare.
Ett europeiskt ledarskap efterlyses
Tuomioja efterlyser ett europeiskt ledarskap i en situation där USA riktar sig inåt.
Han säger att det finns stora förväntningar och behov av ett ledarskap som kunde bli en stabiliserande faktor i det här spända läget.
– Tyvärr finns det inga tecken på att Europa skulle vara i stånd att ta den här rollen som många i Europa skulle önska, menar Tuomioja.
Merkel som Europas ledare
Tysklands förbundskansler Angela Merkel ses av många debattörer som den fria västvärldens nya ledare.
– Hon är naturligtvis den starkaste ledaren i Europa och om någon har en ledarroll i Europa så är det uttryckligen hon, anser Tuomioja.
Han påpekar ändå att Merkel har försvagats internt i Tyskland även om hon sannolikt fortsätter att leda landet efter valet i höst i samma koalition som nu, bestående av kristdemokraterna och socialdemokraterna.
– Hennes ställning har försvagats i andra europeiska länder och många har öppet tagit avstånd från hennes politik. Det finns också en brist på ledarskap i Europa, säger Tuomioja.
Norden kunde ha haft ledarroll
Tuomioja är en traditionell nordist och han hade gärna sett att de nordiska länderna hade tagit en aktivare roll i Europa i det här läget.
– Nu kunde man argumentera för att det skulle vara Nordens tid.
Internationellt är det många som ser på de nordiska länderna med avund.
– Vi kunde vara ett exempel, men vi har ju också svaga regeringar i Norden och här finns ingen som är i stånd att ta den ledarroll man skulle önska.
Kongressen stoppar närmande till Ryssland?
Både USA:s och Rysslands presidenter verkar vara ense om att de vill försvaga EU. Trump har sagt att han inte vill ha något att göra med EU och att han hoppas att splittringen fortsätter.
– Det tror jag egentligen inte ligger i Putins intresse. Han behöver EU, men han vill inte ha ett starkt EU som skulle visa politiskt ledarskap. Som en ekonomisk partner och en handelspartner är EU en nödvändighet för Ryssland, tror Tuomioja.
Det nya geopolitiska läget är än så länge svårt att bedöma. Ryssland och USA ser ut att stå närmare varandra än tidigare. Vilken betydelse det får för till exempel kriget i Ukraina är för tidigt att ta ställning till. Tuomioja anser att det helt enkelt inte finns tillräckligt med information.
– Det som vi däremot vet är att den republikanska majoriteten i kongressen leds av dem som inte vill se något närmande mellan USA och Ryssland, så de kommer att göra det svårare för Trump oberoende av vad han själv vill, säger Tuomioja.
Han anser att det i och för sig vore önskvärt med närmare relationer mellan USA och Ryssland.
– Men det får inte ske på en tredje parts bekostnad eller så att världen delas upp i intressesfärer, understryker Erkki Tuomioja.
Petri Sarvamaa USA-fantast som är beklämd
Petri Sarvamaa har alltid varit fascinerad av USA. Redan som barn ville han lära sig allt om landet och lära känna amerikaner. Han var korrespondent i USA åren 2002-2006 och följde landets politik på plats i Washington.
För honom har den transatlantiska axeln alltid var en viktig del av Europas identitet. Den samlingspartistiske europaparlamentarikern Sarvamaa är bekymrad över läget i USA. Han sitter i Europaparlamentets delegation för förbindelserna mellan EU och USA.
– Det är intressant men samtidigt mycket oroande och otroligt, det som sker i USA, säger Sarvamaa.
Han är inte chockad men oroad över att den amerikanska nationen som har byggts i 240 år nu ifrågasätts.
– Ingenting är längre säkert och det här har ägt rum chockerande snabbt.
Menar du alltså att den amerikanska demokratin är hotad?
– Hotad är ett för starkt ord för mig, åtminstone just nu, men det kan ju ändras, befarar Sarvamaa.
Demokratin måste vårdas
Europaparlamentarikern påpekar att historien har lärt oss att vad som helst kan hända mycket snabbt. Historiska förändringar sker snabbare än vad man trodde att de skulle ske.
– Så till vida är jag oroad över att demokratin i USA inte är självklar, ingenting är självklart, säger Sarvamaa.
Han anser att demokratin kräver skötsel och omvårdnad som till exempel en blomma eller ett barn.
– Demokratin är ingenting som bara dimper ned från himlen, säger Sarvamaa.
Trump som kaosgenerator och narcissist
Han är samtidigt fascinerad och förfärad över hur Trump har agerat under den första veckan vid makten.
– Han sätter igång ett kaos tidigt på morgonen om det inte redan finns där. Hela dagen regerar han med det kaos som han själv har skapat. Människor springer runt och undrar vad han menar, säger Sarvamaa.
Enligt Sarvamaas bedömning blir effekterna av Trumps politik ändå inte så dramatiska som de i förstone verkar. Orsaken till det är att kongressen sätter stopp för en del av hans idéer.
– Vi måste hålla huvudet kallt, uppmanar Sarvamaa.
Å andra sidan har Trump med ett enda penndrag dragit USA ut ur frihandelsavtalet med Stillahavsregionen.
– Det här är samtidigt verkligt och overkligt.
Sarvamaas bedömning av Trumps politiska förmåga är något överraskande som han själv uttrycker saken.
– Jag tror att han är ett politiskt geni för att han lyckas skapa det här kaoset. Jag vill tro att han vet vad han gör.
Europaparlamentarikern säger att han inte tror att Trump är galen.
– Kanske är han på något sätt narcissistisk och älskar att han är den enda som är i rampljuset, säger Petri Sarvamaa.
Hör hela intervjun med Erkki Tuomioja och Petri Sarvamaa här:
