Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump om Mexiko: Vi bygger upp en ny, rättvisare relation

Från 2017
Storbritanniens premiärminister Theresa May och USA:s president Donald Trump står vid varsitt podium.
Bildtext Storbritanniens premiärminister Theresa May och USA:s president Donald Trump.
Bild: EPA/SHAWN THEW

Jag respekterar Mexiko och älskar det mexikanska folket. Men Mexiko har förhandlat ut oss, de har slagit oss sönder och samman genom våra tidigare ledare, de har fått oss att se löjliga ut. Vi kommer inte längre att vara landet som inte vet vad det gör, sade president Donald Trump på presskonferensen tillsammans med Storbritanniens premiärminister Theresa May.

Som väntat fick Trump frågor om USA:s relation till Mexiko. Journalisterna ville också veta vad Storbritanniens premiärminister Theresa May tänker om den till synes svalnade relationen mellan USA och Mexiko.

- Först och främst tror jag att premiärministern har viktigare saker att tänka på än vår relation med Mexiko, inledde Trump.

May valde att inte kommentera genom att konstatera att USA:s relation till Mexiko är USA:s angelägenhet.

Trump beskrev vidare att han på morgonen haft ett bra och vänskapligt telefonsamtal med Mexikos president Enrique Peña Nieto.

- Vi har ett väldigt bra förhållande, presidenten och jag. Vi kommer att jobba på en ny, mera rättvis relation. Men USA kan inte fortsätta förlora stora mängder handel, företag och miljoner och åter miljoner med arbetsplatser – det kommer inte att ske med mig. Vi omförhandlar våra handelsavtal och andra aspekter av vårt förhållande till Mexiko. I slutändan tror jag att det blir bra för båda länder, sade Trump.

- Jag representerar det amerikanska folket så som det bör representeras – inte så som det tidigare representerats, då vi förlorat mot varenda ett land.

May: Vi har mycket gemensamt

Både May och Trump betonade flera gånger under presskonferensen att de under de timmar de tillbringat tillsammans under fredagen redan lyckats etablera en god, stark relation.

- En av de saker vi har gemensamt är att vi vill prioritera de vanliga arbetande människornas intressen i våra länder. De jobbar hela dagar, de gör sitt bästa för sina familjer och ibland känner de att alla odds är emot dem. Intresset för att säkerställa att våra ekonomier och regeringar faktiskt jobbar för vanliga, arbetande människor – för alla människor i våra länder, sade May.

- Såklart kommer det tider då vi är oense. Poängen med ”The special relationship” är att vi kan ha öppen och rättfram diskussion. Men jag vill vara tydlig med att det finns många ärenden där USA och Storbritannien står sida vid sida. Vi är nu vid ett läge där vi kan bygga en ännu starkare relation som gynnar inte bara Storbritannien och USA, men hela världen, sade May.

"The special relationship" är en inofficiell titel på det särskilt nära politiska förhållandet som Storbritannien och USA har.

”Sanktionerna mot Ryssland kvarstår”

Trump och May har som väntat under dagen bland annat diskuterat Nato och Ryssland samt Storbritanniens utträde ur EU.

- Vad gäller sanktionerna mot Ryssland i samband med deras aktiviteter i Ukraina så har vi i Storbritannien varit väldigt tydliga med att vi vill se att Minskavtalet tillämpas. Sanktionerna bör kvarstå tills vi ser att Minskavtalet tillämpas fullt ut. Det har vi fortsatt att argumentera för inom EU, sade May.

Trump har tidigare antytt att han är villig att häva sanktionerna mot Ryssland ifall Ryssland är samarbetsvilligt. Under presskonferensen svarade han ändå undvikande på frågor om sanktionerna.

- Det är för tidigt för att tala om sanktionerna. Men vi satsar på att ha goda relationer med alla länder. Så blir det nödvändigtvis inte, antagligen inte med många länder. Men om vi lyckas ha goda relationer med Ryssland, med Kina och med alla länder så är det positivt, inte negativt, sade Trump.

Trump om tortyr: Jag litar på Mattis

Under presstillfället fick Trump också svara på en fråga om de kontroversiella uttalanden om tortyr som han gjorde i en intervju för ABC News tidigare i veckan. Trumps omedelbara reaktion på frågan som kom från BBC:s reporter var ett ifrågasättande.

- Det var ditt val av fråga? sade Trump, åtföljt av skrattsalvor i salen. Där for den relationen! utbrast han sedan, innan han besvarade frågan.

- Vi har en fantastisk general som precis har utsetts till försvarsminister, James Mattis. Han har i offentligheten sagt att han inte nödvändigtvis tror på tortyr eller skendränkning, eller vad man väljer att kalla det. Jag håller inte nödvändigtvis med, men han kommer att bestämma eftersom jag ger honom den makten. Han är expert och högt respekterad, han är generalernas general.

- Jag råkar tycka att det fungerar, det har jag varit öppen med länge. Men jag litar på våra ledare. Vi kommer att vinna med eller utan, även om jag inte håller med, sade Trump.

"Brexit en stor fördel i slutändan"

Också brexit kom på tal under tillfället, och Trump upprepade sitt stöd för Storbritanniens utträde ur EU.

- Jag råkade vara i Skottland när brexit inträffade. Dagen innan sade jag att det kommer att bli verklighet och jag blev utskrattad av pressen. Men se! Nästa dag var brexit ett faktum. Brexit kommer att bli något fantastiskt för ert land. När det är klart kommer ni att ha er egen identitet, ni kommer att ha de människor som ni vill ha i ert land och ni kommer att kunna knyta egna handelsavtal utan att någon övervakar det ni gör. Det kommer att vara en stor fördel i slutändan, sade Trump.

Drottning Elizabeth II av Storbritannien har genom Theresa May bjudit in Donald Trump till ett statsbesök senare i år. Trump har tackat ja till den inbjudan, meddelade May under presskonferensen.

Diskussion om artikeln