Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En tredjedel av förintelseöverlevare i USA lever i fattigdom

Från 2017
Överlevande fångar i Auschwitz i januari 1945.
Bildtext Överlevande fångar i Auschwitz i januari 1945.
Bild: Wikimedia Commons / Public Domain

Uppskattningsvis en tredjedel av de som överlevde förintelsen som bor i USA lever under fattigdomsgränsen, säger organisationen The Blue Card enligt CNN. Ungefär 100 000 tidigare fångar från koncentrationslägren lever ännu i USA.

En av tio över 65 i USA är fattig, men bland de som överlevt förintelsen är siffran betydligt högre. Av de 50 000 som bor i New Yorks metropolområde är 52 procent fattiga. Deras inkomster är under 18 000 dollar, alltså 16 800 euro, per år.

Mest utsatta är de som kom från Sovjetunionens område. Av dessa lever 80 procent i fattigdom.

- De kom hit mycket senare i livet, efter att Sovjetunionen föll. De har inget socialskydd, ingen pension eller pensionsinkomster, säger Hanan Sihmon som är vicechef för organisationen Selfhelp, en organisation som hjälper förintelseoffer.

Fattigdomen beror på flera olika faktorer, berättar chefen för The Blue Card, Masha Pearl. Många förlorade sina familjer under kriget och har efter det inte skaffat eller kunnat få barn, och är därför isolerade.

- Många började jobba på väldigt simpla arbetsplatser eftersom de saknade språkkunskaper. Idag är de 80-90 år gamla och har mer än svårt att klara sig, säger Pearl.

Medicinska experiment orsakar smärta

De experiment som utfördes av nazisterna på koncentrationslägren har också orsakat en risk för att insjukna i allvarliga sjukdomar, såsom cancer.

Sami Steigmann tillbringade sin tidigare barndom på ett av nazisternas koncentrationsläger. Många år senare fick Steigmann höra av sin pappa att han utsatts för medicinska experiment som än idag, när han är 77 år gammal, orsakar smärta.

- Jag är en stolt människa så jag har aldrig velat be om hjälp, säger Steigmann till CNN.

- Många skäms över situationen. De känner att de misslyckats två gånger: De kunde inte rädda sin familj och nu måste de be om hjälp, säger Pearl.

Minnesdagen för förintelsens offer uppmärksammas årligen den 27 januari. Det är det datum då de överlevande fångarna i koncentrationslägret i Auschwitz friades år 1945.

Diskussion om artikeln