Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

HS: Halla-aho populär inom de egna leden

Från 2017
Jussi Halla-aho ler.
Bildtext Jussi Halla-aho
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Många av dem som stöder Sannfinländarna ställer sig bakom Europaparlamentarikern Jussi Halla-aho som partiets nästa ordförande, visar en opinionsmätning som gjorts för Helsingin Sanomat.

Stödet för Halla-aho är på samma nivå som stödet för den nuvarande ordföranden Timo Soini som ännu inte meddelat om han ställer upp för nyval.

I mätningen stöds Soini av 49 procent och Halla-aho av 48 procent av dem som stöder Sannfinländarna. Felmarginalen i den här jämförelsen som omfattar bara dem som stöder Sannfinländarna är hela 11,8 procent.

Specialforskaren Mari K Niemi vid Åbo universitet säger att mätningen stöder uppfattningen att Halla-aho skulle ha goda chanser i ordförandevalet.

Samtidigt som Halla-aho har starkt stöd bland partiets sympatisörer är stödet betydligt mindre bland alla finländare, visar enkäten.

Då alla finländare tillfrågas är Soini den klart populäraste kandidaten, med försvarsminister Jussi Niinistö som tvåa och partiets gruppordförande Sampo Terho som trea. Halla-aho är det minst populära alternativet bland alla finländare, visar mätningen.

Hittills har ingen officiellt ställt upp i Sannfinländarnas ordförandeval. Soini har lovat avslöja sina planer kring vårkanten.

Alla partimedlemmar som deltar i Sannfinländarnas partimöte i juni får rösta i ordförandevalet.

Diskussion om artikeln