Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump införde tillfälligt stopp för flyktingar och inresor från sju länder

Från 2017
Uppdaterad 28.01.2017 10:05.
Donald Trump i Pentagon den 27 januari 2017.
Bildtext Donald Trump i Pentagon den 27 januari 2017
Bild: EPA/OLIVIER DOULIERY

USA:s president Donald Trump har undertecknat ett dekret om att inte låta flyktingar komma till USA under de fyra närmaste månaderna. För syriska flyktingar gäller förbudet tillsvidare.

Samtidigt förbjöds inresa till USA för besökare från Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Yemen. Förbudet är i kraft de tre närmaste månaderna.

-Jag inför nya kontroller för att hålla radikala islamiska terrorister borta från Förenta staterna, sade Trump i försvarsministeriet Pentagon på fredagen.

Kritik från människorättsgrupper

Människorättsgrupper har kritiserat åtgärderna bland annat med motiveringen att flyktingar blir strandsatta på farliga platser och att USA:s anseende som ett land som välkomnar flyktingar skadas.

Rådet för amerikansk-islamiska relationer (CAIR) hävdar att dekretet bryter mot grundlagen. Rörelsen ämnar lämna in en stämningsansökan mot dekretet.

Även under de närmaste månaderna kan USA från fall till fall besluta att ta emot flyktingar och myndigheterna kommer att fortsätta att behandla ansökningar från personer som uppger att de utsätts för religiös förföljelse, skriver nyhetsbyrån AP.

Det här undantaget gäller den som tillhör en minoritetsreligion i det land personen kommer ifrån. Trump har sagt i en intervju att undantaget skulle hjälpa kristna syrier att fly undan kriget där.

Trumps dekret innehöll inga formuleringar om skyddszoner för flyktingar inne i Syrien.

Från 85 000 flyktingar till 50 000

År 2016 tog USA emot 85 000 flyktingar, inklusive 12 500 personer från Syrien. Enligt Trumps dekret ska mängden skäras ned till 50 000, uppger AP.

Ett tillfälligt stopp för flyktingar infördes även efter terrordåden den 11 september.

Många demokrater i kongressen betecknade Trumps dekret som oamerikanskt.

Den republikanske talmannen i representanthuset Paul Ryan berömde för sin del presidenten och sade att det var på tiden att man stärker granskningen av visumansökningar.