Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Norsk succé i semi efter straffräddning i slutsekund – VM-final nästa

Från 2017
Norska målvakten Torbjörn Bergerud jublar efter straffräddningen som till slut gav Norge en plats i VM-finalen.
Bildtext Norska målvakten Torbjörn Bergerud jublar efter straffräddningen som till slut gav Norge en plats i VM-finalen.
Bild: imago/PanoramiC/ All Over Press

22–22 och slutsignal i VM-semifinalen. Då fick Kroatien straff. Målvakten Torbjörn Bergerud räddade och efter en vändning i förlängningen tog sig Norge till final med 28–25.

Norges herrar hade aldrig tidigare spelat semifinal i handbolls-VM, och fick slå ur underläge mot Kroatien.

I en målsnål och dramatisk match var Kroatien närmare segern under ordinarie tid. I slutminuten kvitterade Norge till 22–22 men kroaterna hann med ännu ett anfall och fick en straff precis när tiden gick ut.

Zlatko Horvat klev fram för att skjuta Kroatien till VM-final, men norska keepern Torbjörn Bergerud räddade med sitt vänstra knä.

"Glad för den knäskålen"

Kroatien deppade inte länge, utan gjorde förlängningens två första mål. Men efter en strålande slutspurt blev det norsk final med siffrorna 28–25.

– Jag bestämde mig rätt tidigt vart jag skulle gå på vad vi sett på video. Han hade inte skjutit straffar dit tidigare i matchen och jag tänkte att när det ska avgöras går han kanske tillbaka till favoriten, säger Bergerud till VG.

– Jag är glad för den knäskålen i dag. Den räddningen är matchavgörande. Men det är inte bara den, det är många räddningar genom matchen. Vi har en målvakt i världsklass, hyllar landslagstränaren Christian Berge.

Frankrike väntar i final

– Det blev att skrika och ropa. Det är många känslor som ska ut på en gång. Det är obeskrivligt, helt vilt, säger Bergerud efter semifinalsegern.

I VM-finalen på söndag kväll får Norge slå ur underläge igen, nu mot värdlandet Frankrike.

– Ingen annan än vi själva hade trott på att vi skulle vara i final. Vi har alla möjligheter att vinna då också, säger Torbjörn Bergerud till VG.

Diskussion om artikeln