Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Irakiska flygpassagerare avvisades - fick inte resa till USA på grund av Trumps order

Från 2017
Uppdaterad 29.01.2017 10:57.
Egyptairs plan 804 på Charles de Gaulle.
Bildtext Arkivbild
Bild: EPA/ETIENNE LAURENT

Fem irakiska och en jemenitisk passagerare avvisades i dag och fick inte stiga ombord på ett Egypt Air-flygplan som skulle föra dem till USA, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Planet var på väg från Kairo till New York.

Passagerarna fick inte stiga ombord på planet på grund av det dekret som president Donald Trump undertecknat gällande inresa från vissa länder. Passagerarna som var på väg till New York hejdades och omdirigerades till andra flyg trots att de hade visum, uppger källor på flygplatsen i Kairo.

Enligt de anonyma källorna var de sju passagerarna flyktingar som eskorterades av representanter för FN:s flyktingbyrå. De stoppades efter att flygplatsmyndigheter kontaktat sina kolleger på JFK-flygplatsen i New York, uppger nyhetsbyrån AP.
.
The New York Times rapporterar om flyktingar som redan varit på väg till USA men som har stoppats på flygplatser efter landning.

Qatar Airways har infört nya regler för resor till USA

Qatar Airways har meddelat resenärer från de aktuella länderna att de antingen måste ha officiellt arbets- och uppehållstillstånd (green card) eller diplomatiskt visum om de vill resa till USA.

Reglerna gäller medborgare från Sudan, Libyen,Somalia, Syrien, Iran, Irak och Jemen, säger flygbolaget på sin webbplats.

"Vill hålla radikala islamiska terrorister borta från USA"

Trump har undertecknat ett dekret som inte låter flyktingar komma till USA under de fyra närmaste månaderna. För syriska flyktingar gäller förbudet tillsvidare.

Samtidigt förbjöds inresa till USA för besökare från Irak, Iran, Libyen, Somalia, Sudan, Syrien och Jemen. Förbudet är i kraft de tre närmaste månaderna.

- Jag inför nya kontroller för att hålla radikala islamiska terrorister borta från Förenta staterna, sade Trump på fredagen.

(Artikeln uppdaterades kl. 16 med uppgifter om Qatar Airways.)

Diskussion om artikeln